Acestea sunt motivele pentru care morcovul nu ar trebui să lipsească din alimentaţie. Formele de utilizare

Rădăcina de morcov este un aliment important pentru copii, bolnavi, femei gravide şi bătrâni. De asemenea, este şi sursă de antioxidante naturale împotriva cancerului.

Aceasta are proprietăţi antianemice, vitaminizante, mineralizante, tonifiante, energizante, imunostimulatoare de apărare contra infecţiilor şi stimulatoare în creşterea copiilor.

Pentru aparatul digestiv are acţiuni antidiareice, laxative, purgative, antiseptice, antibiotice, antiputride, antihemoragice, hemostatice, sedative, fluidizante biliar, regeneratoare  hepatic, cicatrizante gastric şi intestinal, vermifuge şi tenifuge. Pentru aparatul respirator are proprietăţi expectorante. În afecţiunile dermatice are proprietăţi antiseptice, astringente, antiinfec­ţioase, cicatrizante la nivelul plăgilor externe, emoliente, epitelizante, calmante, rubefiante.

Datorită conţinutului de betacaroten şi vitamina A, morcovul este un remediu eficient pentru îmbunătăţirea vederii. Morcovul este benefic în caz de: rahitism, anemie, demineralizare, oboseală, astenie, extenuare, convalescenţă, avitaminoză. Indiferent dacă este consumat crud sau prelucrat, întăreşte imunitatea organismului şi măreşte rezistenţa la boli infecţioase.

Forme de utilizare

Morcovul proaspăt este necesar în alimentaţie, iar pentru copii este obligatoriu. Este benefic în caz de anemii, avitaminoze, tulburări de creştere, pentru tratarea bolilor hepatice, cardiace, genitale şi respiratorii.

Pasta de morcov ras, în combinaţie cu lanolina, se aplică pe tenuri uscate, iritate şi cu riduri.

Sucul de morcov proaspăt se consumă dimineaţa pe stomacul gol şi are efecte în mineralizarea organismului, întărirea imunităţii şi a rezistenţei la infecţii. Consumaţi suc concentrat sau diluat cu apă, preferabil dimineaţa, pe stomacul gol.

Amestecaţi 100 ml de suc cu 100 g de miere şi veţi obţine un remediu împotriva rănilor, eczemelor, infecţilor externe, afecţiunilor bucale şi leziuni ale mucoasei. Folosiţi în formă de gargară, de 2-3 ori pe zi, timp de 3-4 minute. Puteţi aplica comprese pe tenul obosit, oferindu-i fineţe şi prospeţime, încetinind procesul de apariţie a ridurilor.

Pentru a trata hipertensiunea arterială, ateroscleroza, diabetul şi alte diverse afecţiuni ale aparatului digestiv, amestecaţi 300 ml de suc de morcovi şi 180 ml de suc de spanac.

Supa de morcov este utilă în caz de anemie, convalescenţă, hepatite, constipaţie şi oboseală cronică. Preparaţi supa pentru copii din 500 g de felii de răcăini fierte de două ori într-un litru de apă. Tratează diareea. Pentru adulţi se prepară din 2-3 felii de pâine şi un kilogram de morcov, care se fierbe în 2 litri de apă.

Siropul de morcov este preparat dintr-o parte suc de morcov, 2 părţi apă şi 4 părţi zahăr, din care se consumă zilnic câte 50-100 g în afecţiuni hepatobiliare şi pentru creşterea lactaţiei la femeile care alăptează.

Decoctul din frunze de morcov se prepară dintr-o linguriţă de frunze proaspete la 250 ml de apă, care se fierb 5 minute. Strecuraţi şi daţi sugarilor câte 3 linguriţe pe zi pentru mineralizarea şi întărirea corpului. Utilizaţi sub formă de gargară, de 2-3 ori pe zi, în caz de afte, stomatite şi abcese.

Decoctul din frunze este util în băi şi spălături în caz de crăpături ale pielii, degerături, răni, plăgi, arsuri, ulcere varicoase, furuncule, pecingine, eczeme, abcese, cancer de piele şi sân.

Supa din frunze proaspete sau uscate conţine săruri minerale, fiind preparată cu terci de cereale, are efecte în mineralizarea organismului la sugari şi copii anemici.

 

Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.

Autor text: sanatosi.info

Sursa: holistic-medicine-works.com