Află ce nu ştiai despre bicarbonatul de sodiu. Întrebuinţările mai puţin cunoscute ale acestuia şi beneficiile pentru sănătate

Remediile populare sunt o bună alternativă la medicamentele pline de chimicale din farmacii. Unul dintre ele este şi bicarbonatul de sodiu, care are efecte benefice pentru sănătate.

10-amazing-uses-for-baking-soda-whiten-teeth

Iată câteva din întrebuinţările mai puţin cunoscute ale bicarbonatului:

Leacuri băbeşti

 • Consumul de bicarbonat de sodiu şi apă calmează durerile musculare, care apar în urma unui efort fizic mai mare.
 • Pentru a îndepărta murdăria şi a trata micoza, presăraţi bicarbonat de sodiu pe o perie şi frecaţi unghiile. Puneţi în apă caldă 3 linguri de bicarbonat de sodiu, 1 lingură de ulei esenţial de mentă şi 1 lingură de sare şi înmuiaţi unghiile în acest amestec timp de 20 de minute. Astfel veţi scăpa de mâncărime, dureri şi mirosul neplăcut.
 • Gargara cu bicarbonat de sodiu dizolvat în apă împrospătează respiraţia.
 • Spălaţi-vă pe dinţi, presărând pe periuţă puţin bicarbonat, apoi clătiţi gura cu apă. Este un bun remediu pentri albirea dinţilor.
 • Bicarbonatul este un bun exfoliant. Adăugaţi 1 lingură de bicarbonat şi o linguriţă, amestecaţi bine, apoi masaţi pe faţă.
 • Puteţi calma înţepăturile de insecte, iritaţiile produse de unele plante, aplicând o pastă groasă din bicarbonat şi apă sau o soluţie diluată pentru spălături şi comprese.
 • Pasta de bicarbonat de sodiu usucă rapid aftele şi herpesul.

Remedii casnice în caz de hiperaciditate

Pentru a reduce simptomele bolii de reflux gastroesofagian şi pentru alcalinizarea organismului, amestecaţi 1/4 – 1/2 linguriţă de bicarbonat de sodiu cu 2 linguri de suc de lămâie sau oţet de mere organic. Aşteptaţi până dispar toate bulele, apoi adăugaţi 250 ml de apă şi beţi toată cantitatea. Această băutură neutralizează pH-ul şi reduce acidoza.

Arsurile gastrice pot fi calmate prin consumul unei soluţii preparate din 1/2 linguriţă de bicarbonat şi 500 ml de apă.

Alte remedii casnice pe bază de bicarbonat

 • Potrivit Dr. Mark Sircus, amestecul de bicarbonat de sodiu şi melasă previne infecţiile fungice, diabetul zaharat şi cancerul.
 • Amestecul de bicarbonat de sodiu cu suc de lămâie sau oţet de mere, ameliorează simptomele trombozei.
 • Puteţi trata infecţiile urinare consumând un amestec din jumătate de linguriţă de bicarbonat de sodiu şi o cană cu apă.
 • Spălăturile frecvente cu bicarbonat de sodiu dizolvat în apă caldă combat candidozele şi calmează mâncărimile.
 • Gargara cu bicarbonat de sodiu şi apă elimină aftele bucale.

Sfaturi privind folosirea bicarbonatului de sodiu

Bicarbonatul este sigur dacă este utilizat în cantităţile recomandate. Totuşi, în unele situaţii, dacă interacţionează cu unele medicamente, poate provoca reacţii adverse.

Bicarbonatul de sodiu se foloseşte doar dizolvat în lichid, niciodată sub formă uscată.

Remediile casnice cu bicarbonat pot reduce mineralele şi vitaminele esenţiale ale organismului. Nu este recomandat în cazul unei diete săracă în sodiu.

Nu utilizaţi aceste remedii mai mult de două săptămâni odată. Bicarbonatul de sodiu este contraindicat femeilor însărcinate, celor care alăptează şi copiilor sub 5 ani.

 

Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.

Autor text: sanatosi.info

Surse selective: top10homeremedies.com, care2.com