Alimentele contrafăcute cel mai frecvent, potrivit profesorului Mencinicopschi

O mare parte din alimentele pe care le consumăm în fiecare zi sunt contrafăcute. Potrivit doctorului Gheorghe Mencinicopschi, aceste produse ne îmbolnăvesc în timp.

Iată care sunt cele mai falsificate alimente:

1. Uleiul de măsline şi măslinele

Un mod frecvent de falsificare este înlocuirea unei părţi de ulei de măsline extravirgin cu forma sa rafinată sau cu alt tip de ulei, precum cel de soia, care este de o calitate inferioară.

Totuşi, uleiul nu este înlocuit mai mult de 10% din volum, deoarece i s-ar schimba gustul. Este destul de greu de identificat uleiul falsificat. Doar dacă îl prăjim sau îi testăm pH-ul, putem determina dacă au fost adăugate şi alte substanţe.

Uleiul de măsline rezistă până la temperatura de 190 de grade Celsius, fără să se descompună. În cazul în care îşi schimbă gustul şi emană fum puternic la o temperatură mai mică, atunci ar putea să fie falsificat. De asemenea, uleiul de măsline extravirgin are o aciditate mai mică de 1 grad, iar cel virgin – mai mică de 2 grade. Respectiv, dacă aciditatea depăşeşte acest nivel, cel mai probabil este contrafăcut.

Şi măslinele pot fi contrafăcute prin oxidarea cu gluconat de fier, fiind astfel înnegrite. Iar sarea în care sunt conservate poate ascunde modificări ale gustului, survenite în urma procesului de alterare.

2. Făina

Făina poate fi amestecată cu făina din alte cereale sau seminţe, amidon din cartofi sau din porumb, amelioratori, emulgatori şi agenţi de oxidare periculoşi. Aceste substanţe sunt utilizate pentru a mări durata de păstrare sau pentru a înălbi făina.

3. Somonul sălbatic

Somonul sălbatic are mai multe proprietăţi benefice în comparaţie cu alte specii de peşte. Datorită conţinutului bogat de Omega 3, protejează sistemul cardiovascular. Însă, este deseori înlocuit cu specii de peşte mai ieftine.

Somonul sălbatic poate fi diferenţiat de cel de cultură, în momentul în care este gătit. Cel sălbatic îşi păstrează culoarea roz-portocalie, iar cel de crescătorie, şi-o pierde, întrucât culoarea celui din urmă este obţinută de la vopselele care sunt adăugate în mâncare.

4. Carnea

Carnea poate fi falsificată prin înlocuirea celei de porc sau de vită cu specii de animale mai puţin consumate, precum carnea de cal sau de măgar.

Cel mai des este falsificată carnea tocată, cea de mici şi mezeluri, adăugându-se grăsimi, şorici, tendoane ş.a. Totodată, se adaugă aditivi pentru a-i conferi aromă şi culoare.

Carnea alterată poate fi vândută, dacă i se adaugă condimente, aditivi alimentari. Iar pentru prelungirea duratei de păstrare, este supusă radiaţiilor ionizate.

5. Mezelurile

Cel mai bine este să renunţăm la mezeluri, doarece conţin resturi de carne ce rămân pe oase. De asemenea, sunt adăugate multe E-uri pentru culoare şi gust. Alegeţi mezelurile care au bucăţi mari mai închise la culoare şi mai aţoase, acelea fiind bucăţi de carne.

6. Laptele

Laptele este deseori amestecat cu apă, cel de vacă este amestecat cu cel de oaie, iar alterarea este mascată cu adaos de substanţe de neutralizare sau conservanţi. Laptele din piaţă mai poate conţine numeroase substanţe nocive.

7. Brânzeturile

Acestea sunt contrafăcute, înlocuindu-se proteinele laptelui cu praf de albuş de ou, plasmă sanguină sau cu proteine de origine vegetală.

8. Smântâna

Smântâna se falsifică prin adăugarea de gelatină, lapte bătut, cretă sau gips.

9. Untul

La prepararea untului, grăsimea din lapte este deseori înlocuită cu grăsimi de proastă calitate de origine animală sau vegetală.

10. Mierea

Deseori mierea de salcâm este înlocuită cu miere polifloră sau de rapiţă, care au mai puţine beneficii. Iar pentru a mări cantitatea, mulţi adaugă sirop de glucoză industrială. Pentru a vă asigura că nu este contrafăcută, cumpăraţi miere zaharisită.

11. Cafeaua

Cel mai frecvent mod de falsificare a cafelei este adaosul de cafea robustă, care este mai ieftină, în proporţie mai mare decât cea arabică, care este de calitate superioară. De asemenea, în cafea se mai adăugă cicoare, malţ, năut, cereale, amidon, soia, mazăre sau fasole. De aceea, cel mai sigur mod este de a cumpăra boabe şi a le măcina acasă. Boabele de cafea arabică sunt alungite, iar cele de cafea robustă sunt mai mici şi mai rotunde.

Traducerea și adaptarea: Echipa sanatosi.info

Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.