Bananele sunt printre cele mai hrănitoare şi săţioase fructe. Dar pot fi şi periculoase, dacă sunt consumate în exces

Bananele fac parte dintre cele mai hrănitoare şi săţioase fructe, fiind recomandate pentru a echilibra aportul de vitamine și minerale din organism.

Fructele sunt consumate adesea după antrenamentele la sală, în timpul răcelilor și după operații. Bananele sunt recomandate de către medici, deoarece au o formă cremoasă, ușor de mâncat de către persoanele care au dificultăți de mestecare sau înghițire.

Acestea sunt bogate în zaharuri, vitaminele C, A, E și B6, acid folic, sodiu, fier, calciu, magneziu, fosfor și zinc. De asemenea, bananele au un conţinut bogat de fibre și proteine.

Combat stresul și depresia

Bananele conțin o substanță numită triptofan, care stimulează secreția de serotonină, hormonul care contribuie la relaxare, ne binedispune, ne face mai fericiţi.

Datorită potasiului, bananele contribuie la îmbunătățirea activității cerebrale și oxigenarea creierului, astfel are loc diminuarea presiunii la nivel cerebral, durerilor de cap, stresului şi oboselii.

Mențin inima sănătoasă și puternică

Întrucât conţin potasiu, sodiu, vitaminele C și B6, bananele scad tensiunea arterială și riscul bolilor cardiovasculare, riscul de infarct, de accident vascular cerebral, tromboză și cheaguri de sânge.

Tratează anemia și deficienţele nutriționale

Bananele sunt eficiente pentru persoanele care au deficit de fier în organism, acesta fiind important pentru producția hemoglobinei din sânge. În general, fructele sunt recomandate persoanelor cu anemie, deoarece pot suplini în scurt timp mai multe deficienţe nutriționale. De asemenea, sunt indicate bolnavilor în convalescență, bătrânilor și copiilor.

Reglează tranzitul intestinal

Datorită conținutului de fibre, bananele ameliorează constipația și diareea. Forma cremoasă are efecte antiacide și antiinflamatoare în cazuri de arsuri gastrice, gastrită, ulcer sau indigestii. Se digeră uşor și elimină în doar câteva minute disconfortul local.

Fructele pot fi mâncate la micul dejun, în cazul problemelor cu costipația, ca gustări, în cazul dietelor și de către copii.

Precauții

Deoarece conţin multe zaharuri, fructele pot fi periculoase pentru persoanele care suferă de diabet. Aceștia trebuie să consulte medicul, pentru a afla dacă pot consuma banane și în ce cantități.

De asemenea, bananele pot fi periculoase și pentru persoanele care suferă de afecțiuni renale, din cauza excesului de potasiu.

 

Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.

Autor text: sanatosi.info

Surse selective: authoritynutrition.com, foodmatters.com