Băuturi naturale de sezon, benefice pentru sănătate: cireşată, socată, trandafirată

Cele mai sănătoase şi benefice băuturi pentru organism sunt cele de sezon.

Iată câteva reţete:

Cireşată

Cireşata este o băutura de sezon care contribuie la prevenirea depresiei şi a tulburărilor sistemului nervos. De asemenea, întăreşte sistemul imunitar, stimulează circulaţia sângelui, combate afecţiunile pulmonare şi cele cardiovasculare.

Ingrediente:

  • 1 kg de miere
  • 1,5 litri de suc proaspăt de cireşe
  • 2,5 litri de apă
  • 100 g de drojdie
  • 5 g de scorţişoară şi cuişoare

Mod de preparare:

Puneţi apa într-un vas emailat şi lăsaţi să fiarbă timp de 15-20 de minute. Apoi luaţi de pe foc, adăugaţi miere şi lăsaţi să se răcească treptat.

Turnaţi compoziţia într-un borcan şi amestecaţi cu sucul de cireşe condimentele şi drojdia şi lăsaţi la fermentat într-un loc călduros, timp de 3 zile.  După fermentare, închideţi recipientul ermetic şi păstraţi într-un loc răcoros, timp de 2 săptămâni.

Este recomandat să consumaţi maximum 2 pahare pe zi, întrucât este o băutur uşor alcoolizată.

Socată

Această băutură are proprietăţi depurative, contribuie la eliminarea toxinelor din ţesuturi şi revigorează organismul. Socata este eficientă în caz de răceli, bronşită, boli de rinichi, obezitate, insuficienţă cardiacă şi tulburări respiratorii. De asemenea, băutura are efecte purificatoare, combate astenia şi depresia.

Socată pentru sistemul imunitar, în caz de presii, afecţiuni respiratorii, boli renale şi urinare

Puneţi 15-20 inflorescenţe de soc într-un litru de apă, adăugaţi 3-4 linguri de miere şi o jumătate de linguriţă de drojdie. Acoperiţi borcanul şi lăsaţi la macerat timp de 5-7 zile, după care filtraţi. Consumaţi 2-3 pahare pe zi, înainte de masă, timp de 2 săptămâni.

Socată împotriva obezităţii

Puneţi la macerat 10 flori de soc în 5 litri de apă cu 500 mg de miere, 50 g stafide, 10 boabe de orez şi 5 lămâi spălate şi tăiate felii, timp de 5 zile. După această perioadă, strecuraţi sucul şi păstraţi-l în frigider, cu cel puţin 3 zile înainte de a fi consumat. Beţi câte 500 ml pe zi, timp de 15 zile.

Socată pentru copiii anemici şi pentru convalescenţi

Adăugaţi în 5 litri de apă 6 flori de soc, 6 linguri cu petale de trandafiri pentru dulceaţă, 100 g de stafide, 5 lămâi tăiate felii şi 10 cuişoare. Lăsaţi la macerat timp de 4-5 zile şi strecuraţi. Consumaţi zilnic câte 300-400 ml de socată, timp de 18 zile.

Trandafirată

Băutura este preparată din petale de trandafir uscate sau proaspete şi are proprietăţi antiinfecţioase puternice.

Adăugaţi în 2 litri de apă sucul proaspăt stors de la 1-2 lămâi, o mână de petale de trandafir pentru dulceaţă şi 4 linguri de mire. Amestecaţi bine şi puneţi într-un borcan. Închideţi borcanul ermetic şi lăsaţi la macerat timp de 2-4 zile, după care strecuraţi. Păstraţi băutura în sticle închise, la rece. Consumaţi câte 500 ml-1litru pe zi.

 

Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.