Cătina poate fi periculoasă! Iată de ce şi care sunt contraindicaţiile

Fructele de cătină sunt o sursă bogată de polivitamine naturale. Acestea conţin vitamina A şi betacaroten, un puternic antioxidant care contribuie la regenerarea ţesuturilor.

seabuckthorn

Fructele de cătină pot fi consumate în diverse moduri, fie în stare pură, adăugând miere, fie în formă de pulbere, suc, ulei, vin, gem, ceai sau tinctură. Cătina are proprietăţi imunostomulatoare, cicatrizante, antiinflamatoare, anticancerigene, astrigente, antibiotice, afrodisiace.

Cătina este recomandată persoanelor ce suferă de afecţiuni hepatice, oculare, răceli, viroze respiratorii, afecţiuni gastroduodenale, urticarii, eczeme, ulcer gastric, ateroscleroza, oboseală cronică.

Totuşi, pe lângă avantaje, plantele medicinale au efecte secundare, dacă nu este respectată doza şi termenul. Dacă acestea sunt depăşite, apar deseori diverse  dereglări în funcţionarea normală a organismului.

Astfel, cătina este contraindicată bolnavilor cu colecistită acută, pancreatită, diaree cronică. Cătina albă poate provoca la bărbaţi prostatită adenomatoasă, iar la femei mastopaţie din cauza conţinutului de fitohormoni. Cantitatea mare de becaroten care se află în cătina albă, poate provoca alergie, în caz de astm bronşic.

În cazul copiilor, de asemenea, se cere o atenţie deosebită.

 

Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.

Autor text: sanatosi.info