Ce legume pot fi congelate pentru iarnă şi cum se congelează corect

În timpul iernii organismul nu beneficiază  de vitaminele necesare. Însă, există o metodă simplă prin care putem asigura organismul cu vitamine şi în perioada rece a anului, congelând legumele, verdeţurile şi zarzavaturile. Astfel, îşi păstrează atât forma, cât şi substanţele nutritive.

Castraveţii, ridichile, salata verde, cresonul nu fac parte din categoria legumelor şi zarzavaturilor recomandate pentru congelare, deoarece au un conţinut ridicat de apă. Roşiile întregi, ţelina şi cartofii se pot congela, însă atunci când le decongelaţi, ele au o textură modificată şi mai puţine proprietăţi. Cel mai bun mod de congelare a roşiilor este cel sub formă de piure sau suc de roşii.

Iată câteva sfaturi utile pentru congelarea legumelor:

1. Utilizaţi legume proaspăt culese, bine coapte şi organice.

2. Spălaţi-le şi curăţaţi-le bine de părţile moi sau stricate.

3. Congelaţi-le în 6-12 ore după cules, pentru a păstra o cantitate cât mai mare de substanţe nutritive.

4. Ambalaţi în aşa fel încât să preveniţi contaminarea. Eliminaţi aerul înainte de sigilare.

5. Etichetaţi pachetele cu data congelării şi tipul legumei.

6. Folosiţi cantităţi mici, doar pentru o mâncare.

Pregătirea legumelor pentru congelare

1. Opărirea

Aceasta variază în funcţie de legumă. În cazul în care legumele nu sunt opărite îndeajuns, activitatea enzimelor poate fi stimulată. De asemenea, fierberea în exces nu este bună, deoarece leguma pierde din culoare, gust, aromă şi vitamine.

Puneţi apa la fiert şi când dă în clocot, adăugaţi legumele. Apa trebuie să acopere legumele. Când începe să fiarbă din nou, cronometraţi timpul şi menţineţi fierberea cât timp este indicat în tabel. Puneţi la opărit un sigur tip de legumă.

2. Răcirea

Timpul de răcire este acelaşi ca la opărire. Răciţi legumele îndată cu apă rece ca gheaţa pentru a stopa procesul de gătire.

3. Zvântarea

După ce legumele s-au răcit, scurgeţi-le bine, cu ajutorul unor şerveţele de hârtie.

Ambalare şi depozitare

Puneţi-le în pungi de plastic. La congelare, volumul apei din legume se măreşte, de aceea lăsaţi puţin spaţiu în ambalaj. Aşezaţi ambalajele în congelator şi alegeţi o temperatură cuprinsă între -25C şi -35C. După 20-24 de ore, shimbaţi temperatura la -18C. Evitaţi păstrarea legumelor mai mult de un an.

Pregătirea pentru fiecare legumă în parte:

Sparanghelul

Spălaţi şi tăiaţi în dimensiunile dorite. Opăriţi timp de 3 minute.

Mazărea

Scoateţi boabele din păstăi şi opăriţi-le timp de 1 minut. Ţineţi-le în apă rece tot un 1 minut.

Fasolea verde

Spălaţi şi tăiaţi capetele păstăii. Opăriţi-le timp de 3 minute, apoi răciţi-le tot 3 minute.

Broccoli şi conopida

Tăiaţi în buchete, acestea trebuie să aibă o textură tare şi să fie întregi. Opăriţi-le 3 minute, apoi răciţi-le 3 minute.

Morcovi

Spălaţi, curăţaţi şi tăiaţi în cuburi sau rondele. Opăriţi timp de 3 minute şi răciţi tot 3 minute.

Varza

Curăţaţi de frunzele de la suprafaţă, tocaţi în fâşii subţiri şi opăriţi timp de un 1 minut şi jumătate. Răciţi în apă rece ca gheaţa, timp de 1-2 minute şi lăsaţi la scurs.

Ciupercile

Tăiaţi-le în dimensiuni potrivite şi puneţi-le în pungi de plastic. Opăriţi-le 3 minute. Pot fi utilizate fără a le decongela.

Cartofii

Cartofii noi se spală şi se fierb până când se înmoaie uşor. După ce s-au răcit, pot fi păstraţi în congelator până la 6 luni. Cartofii vechi se feliază şi se prăjesc până se înmoaie, nu se rumenesc tare. Se scot pe hârtie şi după ce s-au răcit, pot fi păstraţi în congelator timp de 6 luni. Şi piureul de cartofi poate fi păstrat până la 3 luni.

Traducerea și adaptarea: Echipa sanatosi.info

Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.