Ceaiul de ştir, preparat după această reţetă, detoxifică şi întinereşte organismul. Este mai eficient decât medicamentele

Ştirul este o plantă bogată în vitamine şi minerale, considerată bună doar pentru animale. Are un conţinut ridicat de proteine, vitaminele A, K, complexul B, C şi E, săruri minerale, cum ar fi calciu, fier, magneziu, potasiu, zinc, cupru şi aminoacizi.

Totodată, planta are un compus antioxidant, care ajută la prevenirea cancerului, întinerind celulele şi stopând creşterea şi răspândirea tumorilor maligne.

Culegerea ştirului

În scop terapeutic, se consumă atât tulpina şi frunzele, cât şi seminţele. La aspect şi gust, frunzele sunt asemănătoare cu cele ale spanacului. Acestea pot fi adăugate la ciorbe, tocăniţe şi salate. Planta se culege din partea cea mai de jos a tulpinii, în sezonul de vară şi toamnă.

Seminţele se pot consuma în stare crudă sau prăjite.

Infuzie cu ştir pentru întinerire şi revigorare

Acest remediu este eficient în eliminarea toxinelor, nitraţilor şi nitriţilor.

Mod de preparare:

Luaţi proporţii egale de tulpină sau frunze de ştir proaspete, frunze de mentă, flori de muşeţel şi urzică (în total nu mai mult 500 de grame). Mărunţiţi şi amestecaţi ingredientele până obţineţi o pastă. Peste 2-3 linguri din amestecul preprat turnaţi jumătate de litru de apă clocotită şi lăsaţi la infuzat timp de  2-3 ore, apoi strecuraţi.

Mod de administrare:

Înainte de culcare, luaţi 1 pahar de infuzie, adăugând 1 linguriţă de miere naturală. Puneţi restul preparatului la fiert pe baie de abur, timp de 10-15 minute şi consumaţi câte un pahar, cu 30 de minute înainte de mese.

Băi calmante cu ştir, în caz de tulburări nervoase

Aceste băi sunt recomandate împotriva tulburărilor nervoase, fiind benefice şi pentru afecţiuni precum bolile de piele, alergiile şi erupţiile cutanate.

Turnaţi 2 litri de apă clocotită peste 300-400 g de pulbere de ştir. Fierbeţi totul într-un vas timp de 15 minute, apoi lăsaţi să se răcească şi strecuraţi. Adăugaţi preparatul obţinut în apa din cada de baie. Staţi în apă timp de 20-30 de minute şi faceţi această procedură de 2-3 ori pe săptămână.

Precauţii

Ştirul nu are efecte adverse sau contraindicaţii. Totuşi, femeile însărcinate şi cele aflate în perioada alaptării ar trebui să ceară sfatul unui specialist.

 

Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.

Autor text: sanatosi.info

Surse selective: organicfacts.net, en.wikipedia.org