Consumul de prune uscate reduce tensiunea arterială şi colesterolul, protejează ficatul şi inima

Prunele uscate sunt mai bogate în fibre decât cele proaspete și nu duc la creșterea rapidă a nivelului de zahăr din sânge. Acestea conţin cantităţi mari de compuşi fenoli, care contribuie la întârzierea absorbţiei glucozei.

Potrivit unui studiu realizat în 2010, de către Colegiul de Medicină Shifa din Islamabad, Pakistan, s-a demonstrat că prunele au proprietăţi cardioprotectoare. Prunele uscate sunt foarte eficiente pentru hipertensivi. Datorită conţinutului de fibre, prunele sunt de mare ajutor persoanelor supraponderale, cu un nivel crescut de colesterol şi tensiune arterială. Fibrele solubile menţin senzația de saţietate şi încetinesc procesele digestive.

Cercetătorii pakistanezi au efectuat un studiu pe 259 de persoane. Tratamentul a constat în consumul a 3-6 prune înmuiate peste noapte în apă. Persoanele care au urmat tratamentul au consumat atât prunele, cât și sucul, dimineața, pe stomacul gol. Grupul de control a consumat doar apă simplă.

La persoanele care au consumat prune, timp de 8 săptămâni, tensiunea arterială a scăzut semnificativ. S-au redus, de asemenea, valorile colestrolului LDL.

Tratamentul a avut şi efecte bune asupra ficatului. Voluntarii care au consumat atât fructele, cât şi sucul, au avut niveluri serici mai mici de alaninaminotransferaza, care indică existența leziunilor hepatice. Autorii studiului au constatat că prunele uscate pot fi benefice în tratarea bolilor hepatice.

De asemenea, prunele sunt bogate în bor, care are un rol important în menţinerea densităţii osoase şi previne osteoporoza.

 

Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.

Autor text: sanatosi.info

Surse selective: edaplus.info, inmoment.ru