Crinul alb are beneficii uimitoare pentru organism! Iată cum era folosit încă din vechime

Crinul alb face parte din familia Liliaceae şi este apreciat pentru proprietăţile sale medicinale.

Planta are o tulpină care atinge înălţime de 1,2 m şi se termină cu un număr de cel mult 20 de flori albe, puternic parfumate. Frunzele sunt fără perişori, ovale sau lanceolate de culoare verde şi de o lungime de aproximativ 8 cm.

În luna mai-iunie, se culeg petalele şi se usucă la umbră, iar apoi se păstrează în borcane de sticlă sau porţelan. Bulbii, de asemenea, se usucă, doar că la soare şi se păstrează ca florile. Crinul conţin mucilangi, taninuri, uleiuri esenţiale, steroli, glicozide, substanţe saponine şi flavonoide. Încă din antichitate se consideră că această plantă vindecă bolile femeilor, iar uleiul de crin se folosea pentru tratarea arsurilor şi durerilor de urechi.

Datorită mucilangilor de protecţie şi hidratare, cu taninuri şi steroli ce au efect antiinflamator de calmare, extractele contribuie la regenerarea pielii. Petalele florilor crinului alb se folosesc pentru tinctura care ajută la tratarea mâncărimilor, ce apar în diverse afecţiuni ale pielii.

Puteţi folosi bulbii de crin alb proaspeţi sau fierţi şi apoi zdrobiţi. Înveliţi-i în tifon şi aplicaţi pe zonele afectate. Acest tratament trebuie urmat de câteva ori pe zi. Pentru a spori procesul de ameliorare, puteţi adăuga 100 ml de ulei de măsline în 10 g petale de flori de crin alb şi să lăsaţi la macerat timp de 5 zile

De asemenea preparaţi şi uleiul de crin alb care se obţine prin macerarea petalelor cu uleiul de floarea soarelui. Uleiul este cicatrizant, ameliorează iritaţiile şi are un efect bun asupra arsurilor solare.

 

Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.

Autor text: sanatosi.info

Surse selective: en.wikipedia.org, ageless.co.za