Cuişoarele au efecte uimitoare asupra sănătăţii. Află ce boli tratează şi cum pot fi utilizate

Cuişoarele sunt mirodenii foarte cunoscute şi utilizate în toată lumea, având o aromă intensă. Pudra de cuişoare ocupă primul loc pe scala ORAC – măsură a puterii anti-oxidante a unor vegetale.

clove-oil-when-you-are-pregnant

Cuişoarele conţin o substanţă numită eugenol, ce are proprietăţi anestezice şi antiseptice şi poate preveni apariţia cancerului tractului digestiv sau inflamaţia articulaţiilor. Iată şi alte beneficii ale cuişoarelor:

Reduc inflamaţiile

Datorită eugenolului, un ulei volatil cu proprietăţi antiinflamatoare, extractul de cuişoare reducele simptomele inflamaţiilor cu 15-30%. Cuişoarele mai conţin tanini şi flavonoide – antioxidanţi anticancerigeni, care ajută şi la fortificarea peretelui venelor.

Uleiul de cuişoare poate fi folosit în masaj, pentru calmarea durerilor musculare sau în cataplasme sau băi, pentru combaterea artritei şi reumatismului.

Calmează durerile dentare

Eugenolul din cuişoare este utilizat în stomatologie, datorită proprietăţilor sale antestezice, dar şi antibacteriene.

Puteţi scăpa de durerile de dinţi dacă mestecaţi un cuişor de 3-4 ori pe zi sau prin masarea gingiilor cu un tampon de vată înmuiat într-un amestec din 15 picături de cuişoare şi o lingură de ulei de floarea sorelui sau de măsline.

În cazul copiilor ce suferă de erupţii dentare, este recomandată masarea gingiilor cu pansament steril înmuiat într-o soluţie preparată din 10 picături de cuişoare şi 100 ml de apă caldă.

Reduc greaţa şi stările de vomă

Reprezintă un bun remediu împotriva stărilor de greaţă din timpul sarcinii. Amestecaţi 10 cuişoare cu pastă de tamarin sau cu zahăr din trestie de zahăr şi cu apă. Beţi acest amestec de două ori pe zi.

Vindecă afecţiunile pielii

Uleiul de cuişoare poate să usture, de aceea, înainte de a fi aplicat pe vânătăi şi zgârâieturi, este recomandat să fie amestecat cu ulei de măsline.

Uleiul de cuişoare este foarte benefic în cazul pielii uscate. De asemenea, ameliorează vergeturile şi elimină pungile de sub ochi.

Tratează răcelile şi infecţiile respiratorii

Cuişoarerele tratează răceala şi tusea, dar previn şi gripa. Sunt un bun expectorant, calmează durerile în gât şi combat virusurile şi bacteriile.

Pentru a combate toate aceste probleme, preparaţi o băutură caldă din 10 picături de ulei de cuişoare şi o cană de apă caldă, la care puteţi adăuga şi miere. Consumaţi băutura de 2-3 ori pe zi. Sau puteţi prepara un decoct din cuişoare.

Cu ajutorul cuişoarelor poate fi tratată şi sinuzita. Trageţi în fiecare nară pulbere de cuişoare, cu ajutorul unui pai.

Împrospătează respiraţia

Pentru eliminarea respiraţiei urât mirositoare includeţi cuişoarele în mâncăruri, preparaţi băuturi, ceaiuri sau mestecaţi-le.

Stimulează digestia

Cuişoarele relaxează musculatura tractului gastro-intestinal, ameliorând stările de vomă, diareea, balonările şi durerile de stomac. Trebuie să ţineţi cont, însă, de faptul că uleiul de cuişoare poate irita stomacul. Aşa că cel mai indicat în acest caz este să utilizaţi infuzia.

Preparaţi o băutură dintr-o linguriţă de ceai verde şi 200 mld de apă, adăugând un cuişor pisat. Se lasă la infuzat 5 minute, se strecoară şi se consumă câte o cană înainte sau după mese.

Tot pentru ameliorarea problemelor digestive puteţi mesteca două cuişoare.

Distrug viermii intestinali

Se pisează foarte mărunt 500 mg de cuişoare, ce constituie cantitatea pentru o doză.

În prima zi se ia 1/5 linguriţă de trei ori pe zi, înainte de mese. A doua zi: 1/4 linguriţă de trei ori pe zi, înainte de mese. Începând cu a treia zi şi până în a zecea se ia câte 1/3 de linguriţă, de trei ori pe zi. După zece zile, se administrează câte o linguriţă, o dată pe săptămână.

Tratează zgârâieturile şi vânătăile

Se prepară o cataplasmă din cuişoare şi ulei de măsline şi se aplică pe zona afectată.

 

Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.

Autor text: sanatosi.info

Surse selective: indiatimes.comsuperhumancoach.comwhfoods.com

Add Comment