Cum poţi face diferenţa dintre uleiul de măsline contrafăcut şi cel autentic. Alternative sănătoase

Uleiul de măsline este foarte popular în întreaga lume, fiind considerat şi cel mai sănătos, deoarece conţine grăsimi sănătoase. Este folosit atât în prepararea bucatelor, cât şi ca produs cosmetic pentru piele şi păr.

Însă, cercetările au scos la iveală faptul că există pe piaţă ulei de măsline contrafăcut în cantităţi mari. Acesta este de proastă calitate şi poate avea efecte secundare.

Pentru a verifica dacă uleiul este contrafăcut, ţineţi cont de următoarele recomandări:

1. Puneţi sticla de ulei în frigider aproximativ 30 de minute şi verificaţi dacă uleiul începe să se solidifice. În cazul în care acest lucru se întâmplă, înseamnă că uleiul conţine exact ceea ce ar trebui să conţină, adică grăsimi monosaturate. Dacă rămâne lichid înseamnă că uleiul este diluat.

2. Uleiul natural de măsline poate să menţină o flacără aprinsă pentru ceva timp. Încercaţi să ţineţi candela sau lampa cu ulei de măsline.

3. Preţul poate fi o metodă de a face diferenţa dintre uleiul natural şi contrafăcut.

4. Ambalajul este, de asemenea, un criteriu pe baza căruia poate fi identificat uleiul natural. Cel de calitate trebuie să  aibă un ambalaj de sticlă închisă la culoare sau albă.

5. Data de expirare. Cu cât data de expirare este mai mică, cu atât produsul este mai autentic.

6. Aciditatea. Găsiţi pe etichetă nivelul de aciditate, care nu trebuie să fie mai mare de 0,8.

7. Acreditări. Pentru uleiul din Italia, puteţi verifica dacă are acreditările PDO (Protected Designation of Origin) sau PGI (Protected Geographical Indication).

Alternative sănătoase

Uleiul de cocos este foarte bun pentru prepararea bucatelor, are un grad de ardere foarte ridicat şi nu răncezeşte la gătit. Este solid la temperatura camerei şi poate fi folosit pentru pâinea prăjită, brioşe sau alte produse.

Este recomandată reducerea consumului de ulei de orice tip. Totodată, citiţi cu atenţie etichetele de pe sticlele cu ulei de măsline, pentru a nu vă lăsa păcăliţi.

 

Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.

Traducerea și adaptarea: Echipa sanatosi.info

Sursa: collective-evolution.com