Cum să descifrezi un buletin de analize medicale?

Pentru cei fără studii medicale, citirea și înțelegerea buletinelor de analize medicale este foarte dificilă. De aceea, Echipa sanatosi.info, îţi prezintă mai jos câteva sfaturi despre cum să descifrezi corect un buletin de analize medicale.

1. Analizele biochimice

Colesterol. Valori acceptabile pentru acest indice: 100-250 mg% la 20 ani, 120-290 mg% la 30 ani, 135-300 mg% la 40 ani, 150-340 mg% la 50 ani. Dacă acest nivel este depășit, există un risc mare de afecțiuni cardiovasculare.

Glicemia (glucoza). Valori acceptabile pentru acest indice: 0,7 – 1,10 g/l. Acest indice permite detectarea diabetului.

Potasiu. Valori acceptabile pentru acest indice: 3,5 – 5 mmol/l. O insuficiență sau un surplus de potasiu poate cauza un ritm cardiac anormal și în consecință afecțiuni cardiovasculare.

Creatinină. Valori acceptabile pentru acest indice: <13 mg/l. Creatinina este un indicator al funcționării rinichilor.

Sodiu. Valori acceptabile pentru acest indice: 310-345 mg / 100 ml. Abaterea de la normă poate fi consecință a diareei, tulburărilor renale sau efect al administrării anumitor medicamente.

Trigliceride. Valori acceptabile pentru acest indice: <1,7 mmol/l. Trigliceridele indică cantitatea de acizi grași în sânge.

2. Analize hematologice

Leucocite. Valori acceptabile pentru acest indice: 4.000 – 10.000 celule / milimetru cub. Leucocitele caracterizează starea sistemului imunitar.

Hemoglobina. Valori acceptabile pentru acest indice: 12-14 g/ml pentru femei și 13-15 g/ml pentru bărbați.  Valori joase de hemoglobină pot indica anemie.

Trombocitele. Valori acceptabile pentru acest indice: 150.000 – 300.000 celule / milimetru cub. Trombocitele joacă un rol important în coagularea sângelui.

Eritrocitele (hematiile). Valori acceptabile pentru acest indice: 4.2 – 5.5 milioane celule / milimetru cub. Eritrocitele răspund de transportul gazelor respiratorii sanguine.

Proteina C reactivă (CRP). Valori acceptabile pentru acest indice: <6,0 mg / l. Dacă CRP depășește această valoare, este posibilă existența unui sindrom inflamator în organism.

Viteza de sedimentare a hematiilor (VSH). Valori acceptabile pentru acest indice: 4-10 mm / oră. Valoarea creascută a acestui indice semnifică prezența în organism a unui proces inflamator.

 

“Conținutul acestui articol este doar pentru informare și nu se dorește a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.”

Traducerea și adaptarea: Echipa sanatosi.info

Sursa: newportnaturalhealth.com