Curele de slăbire recomandate de Ovidiu Bojor persoanelor cu predispoziţie spre obezitate

Potrivit  fondatorului fitoterapiei române moderne, Ovidiu Bojor este greșit de a face din masă un adevărat cult, în care predomină plăcerea de a mânca și nu nevoia de a mânca pentru a trăi. El susţine că aceasta se moștenește din familie. În cazul persoanelor predispuse spre îngrășare, regimul alimentar trebuie controlat încă din copilărie.

clipboard01_499-465x390

Pentru a slăbi nu este indicat să urmaţi diete drastice, deoarece acestea pot provoca dezechilibre metabolice, iar după încetarea curei, kilogramele pierdute se vor pune la loc. Regimul trebuie să fie moderat. Pe săptămână se recomandă să slăbiţi circa 1-2 kg, prevenind, astfel, riscul apariţiei unor boli. Reduceţi gradual câte 200-300 de calorii pe zi, până veţi ajunge la cel mult 1200-1500 de calorii pe zi. Acest ritm trebuie menţinut de o perioadă îndelungată de timp.

Alimente de inclus în dieta zilnică

Sunt recomandate supele de roşii, de sfeclă roşie sau de zarzavaturi fără paste făinoase.

Benefice sunt şi salatele de crudităţi, precum cele din spanac, roşii, castraveţi, morcov, ridiche, ţelină, ardei gras, pătrunjel, mărar, ceapă, usturoi, varză, conopidă, dovlecei. Legumele trebuie consumate înainte de masă, deoarece reduc pofta de mâncare.

Cel mai bun desert pentru supraponderali sunt fructele sărace în glucide, cum ar fi merele, perele, gutuile, cireşele, vişinele, piersicii, caisele, portocalele şi altele.

Dacă e să vorbim de carne şi lactate, acestea nu trebuie excluse. Este recomandat peştele slab, carne de pasăre şi de vită, lapte degresat, urdă, brânză degresată de vaci, caş şi ouă fierte.

De asemenea, se bea zilnic apă plată sau de izvor cu lămâie, câte 8 pahare pe zi, pentru reducerea poftei de mâncare. Înainte de micul dejun se consumă câte un pahar de suc combinat de citrice (portocale, lămâi, grepfrut), adăugând 2 linguriţe de miere şi 300 ml de apă.

O zi de post total pe săptămână

Se ţine o zi de post o dată pe săptămână, în care se bea doar apă. Această detoxifiere durează 3 luni. Puneţi încerca şi post relativ, doar din fructe.

Alimente interzise:

  • Zahărul şi dulciurile concentrate
  • Dulciurile din comerţ, budincile, cremele, halvaua, rahatul, bomboanele, gemurile, dulceţurile, gogoşile, prăjiturile, frişca, biscuiţii, cacua, ciocolata şi îngheţata
  • Pastele făinoase, făina albă, orezul alb, cartofii prăjiţi, pizza, floricele de porumb şi chipsurile
  • Carnea grasă, salamurile, mezelurile, afumăturile, conservele, slănina, tocăturile, maioneza, sosurile grase, produsele fast-food, brânzeturile grase şi sărate, măslinele sărate, murăturile, margarina, băuturile răcoritoare, berea, vinul dulce şi tutunul

Reguli referitoare la mese:

Micul dejun este obligatoriu. Respectaţi un program de 4-5 mese pe zi, ultima masă luaţi-o la ora 19:00. Consumaţi multe legume și fructe. Începeţi fiecare masă cu salate, supe sau borșuri de legume și zarzavaturi, care potolesc foamea. Mestecaţi alimentele încet, fără grabă, și nu din mers. Nu beţi lichide în timpul mesei și evitaţi alte activități. După masă, faceţi o plimbare ușoară.

Renunţaţi la gustările consistente dintre mese. Evitaţi cafele îndulcite între mese, sau ronțăitul biscuiților, fructelor uscate, fursecurilor sau saleurilor. De asemenea, evitaţi consumul de bere, vin sau alcool tare. În cazul copiilor, gumele sau bomboanele şi îngheţata sunt contraindicate.

Contraindicaţii

Curele de slăbire nu sunt recomandate celor ce suferă de tuberculoză pulmonară, insuficienţă renală, depresie sau vârstnicilor.

 

Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.

Autor text: sanatosi.info

Sursa: ro.wikipedia.org, adevarul.roevoluamimpreuna.ro