De ce este util să puneţi săpun sub cearșaf. Este o soluţie genială!

Dacă vi se întâmplă să aveţi spasme atunci cunoaşteţi cel mai bine cât este de neplăcut acest fenomen. Toţi ştiu cât e de dureros să te loveşti la degetul de la picior sau să te tai cu lama de ras. E o durere neplăcută şi iritantă. Dar aceasta trece repede. Spasmele musculare la picioare se comportă, însă, cu totul altfel.

Spasmele la picioare şi tălpi sunt provocate de contracţiile musculare, de aceea durerea nu trece atât de repede. Ea apare şi loveşte în cel mai neaşteptat moment, cel mai des chiar la miezul nopţii.

Dar situaţia nu este atât de disperată! Pentru a reduce la minim spasmele musculare la picioare, trebuie să determinaţi motivul pentru care vi se întâmplă şi să aplicaţi soluţia potrivită.

Ce sunt spasmele?

1

Spasmele la picioare reprezintă o contracţie musculară dureroasă la nivelul coapsei, gambei sau a tălpii. De regulă ele apar noaptea, atunci când adormiţi sau vă treziţi, la limita dintre aceste stări existând ceva ce provoacă o contracţie bruscă a muşchilor.

Ce provoacă spasmele musculare?

1. Deshidratare

2

Una din cele mai răspândite cauze de apariţie a spasmelor este deshidratarea.

Consumaţi puţină apă? Transpiraţi mult când sunteţi expus la razele solare? Practicaţi exerciţii fizice? Toate acestea provoacă pierderi de apă în organism şi, respectiv, pierderi de electroliţi, care contribuie la controlul impulsurilor şi a contracţiilor muşchilor. Dacă aveţi insuficienţă de electroliţi, spasmele vor apărea mai des.

2. Vă este frig

3

Mulţi oameni preferă să doarmă într-o atmosferă răcoroasă, cu atât mai mult că temperaturile scăzute sunt recomandate pentru un somn bun. De aceea dacă aţi deschis geamul sau aţi pornit ventilatorul, nu uitaţi să acoperiţi picioarele. Nu se cunoaşte până la urmă cum anume frigul provoacă spasme, cel mai probabil fiind vorba de reducerea elasticităţii muşchilor datorată temperaturilor scăzute.

3. Toată ziua aţi petrecut-o în picioare

4

Dacă la serviciu staţi toată ziua în picioare, efortul e comparabil cu un antrenament sportiv, cu excepţia că în acest caz nu faceţi încălzirea prealabilă a muşchilor. Picioarele pur şi simplu se “uzează” din cauza efortului îndelungat, mai ales dacă ridicaţi greutaţi. Dar dacă mai şi purtaţi încălţăminte pe tocuri, atunci situaţia e şi mai rea!

4. Faceți sport

5

Spasmele pot fi un rezultat al antrenamentelor sportive. Pe termen lung exerciţiile întăresc muşchii, fapt ce reduce riscul de apariţie a spasmelor. Însă la câteva ore după un asemenea efort fizic muşchii sunt mai predispuşi la spasme din cauza oboselii şi a acumulării acidului lactic.

Metode de prevenire a spasmelor

1. Săpunul

6

Nimeni nu cunoaşte cauza reală, dar multor oameni le-a ajutat în această problemă săpunul obişnuit! Pur şi simplu puneţi o bucată de săpun peste noapte sub cearșaf. Nu are nici o importanţă compania producătoare sau compoziţia săpunului. Este adevărat că această metodă nu are o justificare medicală, dar paradoxul e că într-adevăr funcţionează! Încercaţi şi vă convingeţi!

2. Un duş fierbinte

7

Nu în zadar procedura obişnuită înainte de începerea exerciţiilor fizice este numită “încălzire”. Muşchii funcţionează mai bine când sunt încălziţi (la propriu). De aceea un duş fierbinte poate relaxa muşchii supuşi spasmelor, iar fluxul de apă va avea rol de masaj. Această metodă este foarte simplă şi nu necesită o solicitare suplimentară a muşchilor.

3. Moarea

8

Moarea de castraveţi, varză sau roşii conţine sare, pe care o pierdem activ prin transpiraţie. Consumând un lichid cu conţinut de sare, zahăr şi oţet, veţi ridica nivelul de microelemente ce contribuie la controlul contracţiilor musculare.

4. Banane

9

Această metodă o aplică mereu balerinele, căci ele sunt deosebit de expuse la spasme musculare!

Dacă vă deranjează spasmele sau doriţi pur şi simplu să luaţi măsuri de profilaxie, consumaţi banane! Aceste fructe delicioase conţin mult potasiu, care este responsabil de buna funcţionare a muşchilor şi de lipsa durerii în timpul mişcării.

Sperăm că aceste sfaturi vă vor ajuta să evitaţi apariţia spasmelor dureroase la miez de noapte. Sau poate aveţi dvs nişte sfaturi utile pentru cititorii noştri? Împărtăşiţi-ne experienţa dvs!

“Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.”

Autor text: Perfect-ask.com