Deficitul de calciu poate avea urmări grave. Iată principalele simptome ale lipsei de calciu

Lipsa calciului din organism contribuie la apariţia problemelor de sănătate. Potrivit Consiliului de Alimentaţie şi Nutriţie, cantitatea de calciu necesară pentru femei şi bărbaţi cu vârste cuprinse între 19-50 de ani este de 1000 mg. Iar femeile de 51 de ani şi bărbaţii de 71 au nevoie 1200 mg de calciul pe zi.

Dietele sărace în calciu determină organismul să elibereze hormonul numit PTH, care contribuie la descompunerea ţesutului osos. Hormonul descompune ţesutul osos pentru a regla nivelul scăzut de calciu din sânge. Dacă în organism există o deficienţă de calciu pe o perioadă mai lungă de timp, creşte riscul osteoporozei.

Deficitul de calciu se numeşte hipocalcemie şi se manifestă în diverse moduri. Dar nu toate simptomele sunt simţite de pacienţi.

Cauzele lipsei de calciu

Cauza principală a lipsei de calciu este alimentaţia incorectă. Unele produse cu un conţinut ridicat de zaharuri, fosfor sau potasiu, scad absorbiţia calciului şi sporesc eliminarea sa renală. Prin urmare, dulciurile, făinoasele, alcoolul, sarea, produsele bogate în cofeină reduc calciul din organism.

Cum se tratează hipocalcemia?

În acest caz, cel mai bine este să respectaţi indicaţiile medicului, deoarece agravarea problemei sporeşte riscul unui infarct miocardic.

Iată simptomele afecţiunii:

  • Crampe la picioare. Deficitul de calciu provoacă spasme terminaţiilor nervoase.
  • Furnicături sau amorţeală la nivelul mâinilor şi picioarelor.
  • Cariile. Dacă apar mai multe carii dentare, acesta este un semn că organismul este sărac în calciu.
  • Fragilitatea unghiilor. Consumaţi mai multe lactate, legume verzi şi renunţaţi la alimentele fortificate. Prin urmare, unghiile vor deveni mai rezistente.
  • Probleme de somn. Calciul stimulează producerea de melatonină, hormon produs pe timp de noapte.
  • Încovoierea spatelui. Oasele sunt slăbite din cauza deficitului de calciu, astfel organismul raspunde prin gârbovit.
  • Simptome neurologice. Pierderea memoriei şi halucinaţiile pot fi semne ale deficitului de calciu.
  • Convulsii. Calciul corespunde funcţiei neurotransmiţătorului şi contracţiilor musculare. Lipsa calciului poate provoca crize.

Produse bogate în calciu: iaurtul, spanacul fiert, brânzeturile, laptele de vacă sau capră, fructele, legumele, îndeosebi cele verzi, susanul.

 

Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.

Traducerea și adaptarea: Echipa sanatosi.info

Sursa: remedydaily.com