Deja grecii antici utilizau salvia în calitate de stimulent cerebral! Fă-o și tu!

În celebra sa carte de remedii naturiste, terapeuta austriacă Maria Treben laudă salvia pentru capacitatea sa de a fortifica întregul organism.

Astfel, salvia este folosită pentru tratarea afecțiunilor gâtului și gurii.

Deosebit de utilă este salvia pentru sistemul nervos și activitatea cerebrală. Încă grecii antici foloseau salvia pentru a preveni declinul cognitiv.

Acest efect, salvia îl are datorită conținutului de:

  • cineol
  • terneol
  • borneol
  • limonen
  • camfor
  • geraniol

Acești compuși îmbunătățesc memoria, sporesc atenția și vigilența, generează o dispoziție emoțională mai bună și stimulează funcția cognitivă.

Beneficiile salviei asupra activității creierului au fost demonstrate experimental. Astfel, doctorul Andy Johnson de la Universitatea din Bouremouth a testat efectul a 3 produse asupra performanței cognitive. Aceste produse au fost guma de mestecat, o prăjitură simplă și o pastilă cu extract de salvie.

Rezultatul experimentului a fost că grupul care a primit o pastilă de extract de salvie a manifestat o performanță intelectuală sporită față de celelalte două grupuri testate.

Alte studii au demonstrat că salvia previne Alzheimerul, datorită capacității sale de a menține creierul într-o stare optimă de funcționare. Salvia descompune colinesteraza, un compus care generează îmbătrânirea creierului și apariția bolilor și a afecțiunilor nervoase și cerebrale.

Puteți folosu salvia în ceai sau în calitate de condiment, efectul asupra sănătății dvs va fi același.

Îți dorim multă sănătate!

 

Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.

Autor text: sanatosi.info

Surse selective: ncbi.nlm.nih.gov, bbc.com