Dovezile științifice care demonstrează că gândirea negativă dăunează sănătății noastre!

Cu toții am auzit despre efectul placebo. Acest efect este dovedit științific și constă în aceea că pacientul care este convins că i s-a administrat un tratament adecvat, într-adevăr se însănătoșește chiar dacă în realitate lui nu i s-a administrat un tratament ca atare. Adică, dacă ești răcit și cineva îți dă o pastilă care este simplă cretă dar îți spune că pastila dată te scapă de răceală eficient, atunci tu chiar te vei face bine în curând!

Însă pe lângă efectul placebo puterea noastră de auto-convingere poate genera și alt efect diametral opus numit efect nacebo. Astfel, dacă luăm un preparat foarte bun pentru boala noastră dar avem extrem de mari îndoieli în privința eficienței lui, atunci acest preparat într-adevăr va deveni mai puțin eficient decât de obicei.

Conform calendarului chinez, există ani buni pentru a te naște și ani răi, iar persoanele care se nasc în anii răi sunt sunt considerate persoane ghinioniste. Paradoxal, dar statistica arată că chinezii născuți în anii ”răi” mor mai degrabă decât cei în anii ”buni”. La mijloc nu este nicio magie. Pur și simplu gândul că s-au născut într-un an rău influențează negativ sănătatea acestor oameni, astfel încât ei mor mai rapid.

Încă o curiozitate: În mediul studențesc al medicinei s-a observat deja de mult timp că studenții care cercetează îndeaproape o boală încep să manifeste și ei simptomele acelei boli, chiar dacă nu sunt bolnavi de ea. Cum aceasta este posibil? Pur și simplu acești studenți având frică de această boală studiind-o se îmbolnăvesc psihologic de ea!

Iată de ce trebuie mereu să ne păzim de gânduri rele. Dacă vom crede că suntem o persoană bolnăvicioasă, într-adevăr așa vom deveni! Iar dacă vom crede că vom trăi puțin, într-adevăr vom trăi puțin!

Din fericire și viceversa este valabilă. Astfel, dacă vom crede că suntem rezistenți la boli și vom trăi mult, aceste gânduri chiar se vor realiza!

Îți dorim multă sănătate!

Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.