Dovleacul combate oboseala, crește energia și rezistența la efort!

Dovleacul este un aliment deseori neglijat în alimentație și asta cu mare părere de rău. Dacă am consuma dovleac mai des, am face o mare favoare organismului nostru.

Desigur, toate legumele fac bine organismului, pentru că antropologii afirmă că noi, oamenii, suntem mai întâi ființe adaptate pentru consumul de fructe, legume și cereale și abia după asta de carne.

Însă în rândul legumelor, dovleacul ocupă un loc aparte, pentru că este o sursă importantă de vitamine, antioxidanți, minerale, elemente chimice, fibre și nutrienți. Astfel, dovleacul conține vitaminele A, E, B și C, Calciu, Potasiu, Cupru, Fosfor și Magneziu.

În plus, această legumă conține alfa-caroten, beta-caroten, criptoxantină și zeaxantină. Conținutul redus de calorii și grăsimi saturate fac dovleacul bun pentru consumul în timpul dietei pentru slăbit.

Iată ce proprietăți posedă dovleacul:

 1. Este anti-hipertensiv
 2. Este anti-diabetic
 3. Este anti-cancerigen
 4. Este anti-inflamator
 5. Fortifică imunitatea
 6. Oprește degenerescența musculară
 7. Protejează vederea
 8. Mărește fertilitatea
 9. Previne oboseala
 10. Energizează puternic corpul
 11. Mărește rezistența la efort
 12. Combate depresia

Impresionantă listă de beneficii, nu-i așa?

Este interesant de știut că proprietatea dovleacului de a mări rezistența la efort a fost aflată datorită experimentelor efectuate pe șoareci de laborator. Astfel, șoarecii care au fost hrăniți regulat cu dovleac prezentau performanțe ”sportive” mai mari decât ceilalți șoareci.

Există multe modalități de a găti această legumă. O putem consuma separat fiartă sau coaptă, ori în combinație cu alte ingrediente, sau sub formă de suc, plăcinte și prăjituri. Nu are importanță sub ce formă consumăm dovleacul anume, important este ca el să ajungă în interiorul nostru.

Îți dorim multă sănătate!

 

Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.

Autor text: sanatosi.info

Surse selective: ncbi.nlm.gov, medicalnewstoday.com, nutrition-and-you.com, livescience.com