Dovleceii reprezintă un aliment foarte benefic în cazul diverselor probleme. Preparaţi-i după următoarele reţete

Puţină lume ştie că dovleceii au proprietăţi antireumatice, digestive, anticancerigene şi antiîmbătrânire. Aceştia sunt bogaţi în Vitamina A, Vitaminele B, C și E, magneziu, calciu, fosfor, potasiu, acid folic şi antioxidanți carotenoizi. Majoritatea substanțelor nutritive active (enzime și antioxidanți) se regăsesc în coajă. Utilizaţi dovlecei sănătoşi cu coajă bună pentru a-i consuma întregi. Pentru a elimina pesticidele din coajă, îi puteţi spăla cu oţet.

Beneficii

Dovleceii sunt benefici pentru persoanele care se află în perioada de recuperare şi pentru cele care au deficienţă de calciu. Conţinutul de apă ajută la slăbit şi la menţinerea în formă a hipertensivilor.

  • Mențin vederea sănătoasă
  • Reglează tranzitul intestinal, ajută în cazul constipaţiei severe
  • Scad tensiunea arterială
  • Reduc riscul de infarct și accident vascular cerebral
  • Previn cancerul de colon
  • Ajută în reumatism, artrită
  • Previn îmbătrânirea prematură
  • Stimulează refacerea țesuturilor afectate

Deşi este recomandat de nutriţionişti să mâncăm dovleceii cruzi, majoritatea îi preferăm prăjiți, pane. Însă, dovlecii cruzi pot cauza probleme celor cu stomacul sensibil.

În stare crudă îi puteţi adăuga la salate (cu castraveți, roșii și ardei). Puteţi de asemenea să-i coaceţi la grătar, cu tot cu coajă sau să-i folosiţi în zacuscă sau tocăniţe de vinete, ardei şi roşii.

Sucul de dovlecei, de asemenea, este benefic pentru organism. Pentru a prepara un pahar de suc aveţi nevoie de aproximativ 300 de g de dovlecei.

Boli pe care le puteţi strata cu ajutorul dovleceilor

Astm, bronșită. Luaţi zilnic câte 1 pahar de suc de dovlecei cu morcov (cantități egale).

Constipație. Mâncaţi câte 200-300 g de dovlecei cruzi pe zi. În caz de constipația severă, beţi câte 300-500 ml de suc de dovlecei, dimineața pe stomacul gol. După utilizare, nu mai mâncaţi nimic 2 ore.

Ischemie cardiacă, colesterol ridicat. În perioada verii consumaţi câte 300 de grame de dovlecei cruzi. Sunt recomandați și persoanelor care suferă de aritmie cardiacă, tahicardie sau celor care sunt predispuși la infarct miocardic.

Tromboză, tromboflebită. Consumaţi câte 2 pahare de suc de dovlecei pe zi. Cura durează cel puțin 2 luni. Dacă urmaţi deja un tratament cu medicamente antitrombotice, nu beți mai mult de 100 g de suc de dovlecel pe zi.

Inflamații, reumatism, poliartrită reumatoidă. Beţi câte 2 pahare pe zi.

Cearcăne, ochi obosiți. Aplicaţi pe ochi rondelele reci de dovlecei şi veţi reduce cearcănele și inflamațiile ochilor obosiți.

Contraindicații

Pentru a preveni tulburările digestive care pot să apară(balonare, diaree, crampe abdominale), la început, consumaţi dovleceii cruzi în doze mici.

 

Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.

Autor text: sanatosi.info

Surse selective: health.com, nutrition-and-you.com