Iată de ce ar trebui să folosim hreanul mai des. Vezi ce beneficii umitoare are şi cum poate fi preparat

Hreanul este un purificator natural al organismului. Printre numeroasele ierburi picante, hreanul ocupă un loc special. Totuşi, această plantă nu se regăseşte suficient în dieta noastră, chiar dacă ea conferă o aromă deosebită mâncărurilor din carne.

horseradish-roots

Ca şi condiment, folosim doar rădăcina proaspătă, care are un miros şi gust înţepător. Aroma şi gustul specifice sunt formate de o substanţă numită sinigrină.

Rolul hreanului în dietă este de a irita mucoasa şi de a regla starea generală în organism. În afară de efectul benefic asupra sistemului digestiv, consumul de hrean este benefic şi pentru gingii, prevenind dezvoltarea bacteriilor.

Rădăcina de hrean conţine carbohidraţi, proteine, grăsimi şi o cantitate considerabilă de vitamina C, glicozid, glutamină, glucoză, potasiu, uleiuri esenţiale şi sinigrină.

Salate

  • Salată verde amestecată cu iaurt şi smântână, la care se adaugă hrean ras şi chimen măcinat.
  • Rădăcină de ţelină rasă în smântână cu hrean ras şi pătrunjel.
  • Hreanul ras poate fi adăugat şi în salata de cartofi.

Pentru o respiraţie mai uşoară

  • Împotriva sinuzitei: Puneţi hrean ras pe o tavă încinsă şi inhalaţi aburii timp de 5-10 minute. Cel mai bine este să faceţi asta înainte de culcare. După câteva zile, sinusurile vor începe să se cureţe.
  • Ceai împotriva bolilor pulmonare: Se toarnă 2 decilitri de apă clocotită peste 10 grame de rădăcină de hrean ras şi se lasă timp de câteva minute. Beţi o ceaşcă mică de ceai, de 2-3 ori pe zi.
  • Astm: Fierbeţi la foc mic o cană de oţet de mere şi 4 linguri de hrean ras. Când s-a înmuiat, scurgeţi-l şi adăugaţi lichidul rămas în aceeaşi cantitate de miere. Se fierbe amestecul la foc mic până se îngroaşă, apoi adăugaţi amestecul fiert anterior şi lăsaţi să se răcească. Beţi dimineaţa şi seara.

 

Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.

Autor text: sanatosi.info

Sursa: amazinghealthyfood.com