Insuficienţa vitaminei B12 provoacă oboseală şi ameţeală. Consumul acestor alimente măreşte nivelul vitaminei B12

Vitamina B 12 este foarte importantă pentru organism. Deficitul acestei vitamine poate provoca multe boli şi probleme de sănătate.

4 beneficii importante ale vitamine B12 asupra sănătăţii

1. Previne leziunile nervilor. Această vitamină ajută organismul să îşi refacă teacă de mielină – un înveliş ce protejează nervii de toxine şi radicalii liberi.

2. Protejează inima. Vitamina B12 este necesară pentru sănătatea inimii, reducând riscul de boli cardiace. Întrucât vitamina B12 reduce nivelul de homocisteină, este redus, prin urmare, riscul de infarct.

3. Menţine nivelul de energie. Lipsa vitaminei B12 duce la înfometarea celulelor şi, prin urmare, la slăbirea organismului. Vitamina este foarte importantă pentru convertirea carbohidraţilor în glucoză. De asemenea, vitamina este necesară pentru a trimite semnalele nervoase care duc la contracţia musculară şi menţinerea energiei necesare corpului în fiecare zi.

4. Menţine sănătatea oaselor. Lipsa vitaminei B12 în organism favorizează formarea osteoporozei. Afecţiunea este caraterizată prin oase fragile, ca urmare a pierderii ţesuturilor.

Simptomele deficitului de vitamina B12

1. Ameţeală. Starea de ameţeală este provocată de leziunea nervilor, ca urmare a lipsei de oxigen din celule.

2. Anemie. Vitamina contribuie la producerea eritrocitelor. Deficitul vitaminei B12 contribuie la apariţia anemiei, provocând leziuni ale nervilor şi afectând memoria.

3. Limba umflată. Lipsa vitaminei duce la apariţia micilor umflături pe limbă şi pierderea papilelor gustative, situate în jurul acestora. Aceasta duce la pierderea gustului.

4. Oboseală. Aceasta este cauzată de lipsa vitaminei B12. Din cauza lipsei de oxigen în organism, persoana cu deficienţă de vitamina B12 se va simţi obosită, indiferent de cât de mult va dormi.

Alimente pentru creşterea nivelului de vitamina B12

1. Moluştele. Sunt bogate în fier şi au puţin peste 100 de calorii per 100 de grame.

2. Carnea de vită. Este bogată în vitamina B12 şi A.

3. Ouăle. Conţin o cantitate mare de vitamina B12.

4. Carnea de curcan.

Surse vegane pentru creşterea vitaminei B12:

  • cereale
  • brânză
  • iaurt
  • lapte de cocos, migdale, soia.

 

Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.

Autor text: sanatosi.info

Sursa: www.healthandhealthyliving.com