Morcovul are beneficii uimitoare asupra întregului organism: de la sistemul cardiovascular, până la cel digestiv

Morcovul conţine antioxidanţi puternici, cum ar fi alfa-caroten, beta-caroten şi luteină, care au proprietăţi vindecătoare.

Este benefic pentru întreg organismul: sistemul imunitar, cardiovascular, digestiv. De asemenea, îmbunătăţeşte funcţiile cognitive şi acuitatea vizuală.

Beneficiile morcovului

Morcovii sunt recomandaţi în alimentaţia copiilor care au probleme de creştere şi persoanelor ce suferă de anemie, astenie, ce sunt extenuate, aflate în convalescenţă, ce au deficit de vitamine şi minerale, persoanelor cu imunitatea scăzută.

Beneficii pentru ochi

Întrucât sunt bogaţi în vitamina A şi luteină, morcovii previn apariţia cataractei şi încetinesc avansarea acesteia. De asemenea, măresc acuitatea vizuală la persoanele ce suferă de miopie.

Beneficii pentru ficat

În urma studiilor s-a constatat că morcovii protejează ficatul de toxicitatea provocată de medicamente, dar şi de daunele consumului de alcool. Consumul de morcovi stimulează fluxul biliar şi eliminarea toxinelor.

Morcovii sunt recomandaţi persoanelor ce suferă de hepatită virală, cronică, insuficienţă hepato-biliară şi ciroză.

Beneficii pentru stomac şi bilă

Unele afeţiuni gastrointestinale pot fi ameliorate prin consumul de morcov. Acestea sunt: ulcerul gastro-duodenal, gastrita, hemoragiile gastro-intestinale, constipaţie, diaree în cazul copiilor, parazitozele intestinale, hemoroizii, bila leneşă, etc.

Beneficii în caz de cancer

Potrivit studiilor, consumul regulat de morcov sau dovleac (conţin carotenoide) reduce riscul apariţiei cancerului. Sucul de morcovi poate ameliora starea bolnavilor de cancer. De asemenea, morcovul previne cancerul pulmonar la fumători şi este benefic în caz de leucemie.

Beneficii pentru sistemul respirator

Morcovul combate cancerul de plămâni, tuberculoza şi pneumonia. Este benefic în caz de răceală, tuse, astm bronşic, bronşită.

Beneficii pentru sistemul cardiovascular

Alimentaţia bogată în carotenoide reduce riscul de afecţiuni cardiovasculare şi scade nivelul colesterolului rău din sânge.

Beneficii pentru sânge

Morocovul măreşte nivelul de hemoglobină, contribuie la regenerarea globulelor roşii şi curăţă sângele de depunerile de colesterol rău, prevenind ateroscleroza.

Beneficii pentru creier

Datorită luteinei şi zeaxantinei, care se acumulează în creier, morcovul menţine sănătatea cognitivă.

 

Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.

Autor text: sanatosi.info

Surse selective: lpi.oregonstate.edu, ncbi.nlm.nih.gov