Pătrunjelul are numeroase beneficii pentru întreg organismul. Iată 15 motive pentru a-l consuma zilnic

Pătrunjelul conţine substanţe nutritive esenţiale, echilibrează şi stimulează energia organelor, îmbunătăţind capacitatea de asimilare şi utilizare a nutrienţilor.

parsley-tea-is-a-good-immunity-booster

Iată câteva motive pentru care ar trebui să consumaţi pătrunjel zilnic.

Este bogat în vitamina C

100 de g de pătrunjel conţine 240 de mg de vitamina C. În cazul răcelilor, pătrunjelul vă va ajuta mai repede decât 2-3 portocale, deoarece acesta conţine de 4 ori mai multă vitamina C decât portocalele.

Conţine proteine

Pătrunjelul conţine proteine, enzime, ulei eteric, aminoacizi care împiedică dezvoltarea celulelor canceroase. De asemenea, are un conţinut ridicat de săruri minerale (Fe, Ca, K, Mg, Cu, I).

Previne dezvoltarea cancerului

Uleiul volatil al pătrunjelului inhibă formarea tumorilor localizate la nivelul plamânilor. Datorită substanţelor pe care le conţine, acesta are efecte similare cu cele ale antioxidanţilor, care neutralizează anumite tipuri de substanţe cancerigene.

Consumarea zilnică a 40 g de frunze de pătrunjel combate tumorile maligne la creier, plamâni, ficat şi rinichi, anihilează reacţiile negative ale consumului de alcool şi tutun, detoxifică organismul.

Opreşte sângerările gingivale

Frecaţi gingiile timp de o săptămână cu frunze mărunţite de pătrunjel pentru a preveni sângerările gingiilor.

Împiedică depunerea colesterolului pe artere

Consumaţi cu regularitate, de cel puţin trei ori pe saptaptămână, o salată de pătrunjel. Astfel veţi împiedica depunerea colesterolului.

Reglează tensiunea arterială

Pătrunjelul proaspăt consumat zilnic, ajută la menţinerea tensiunii arteriale, având efecte diuretice, vasodilatoare, şi acţionează la nivelul sistemului nervos central cu efect calmant.

Consumând zilnic 30 de g de frunze de pătrunjel, veţi menţine elasticitatea şi rezistenţa pereţilor vaselor sanguine, prevenind astfel accidentele vasculare, dar şi formarea echimozelor, ce apar din cauza vaselor capilare fragile.

Protejează ficatul şi sistemul nervos de efectul nociv al alcoolului

Dacă mestecaţi una sau două legături de pătrunjel, alcoolul nu va afectat foarte mult sistemul nervos. Pătrunjelul ajută la eliminearea alcoolului din sânge mult mai rapid.

Anihilează efectele gudronului

În cazul în care nu puteţi renunţa la fumat, încercaţi să mestecaţi regulat, după o ţigară, câteva fire de pătrunjel. Astfel veţi reduce efectele nocive ale gudronului.

Tratament adjuvant în hepatite virale

După câteva cure cu frunze de pătrunjel, majoritatea persoanelor ce suferă de hepatită cronică sau acută se simt mult mai bine.

Se recomandă bolnavilor de hepatita A, B şi C să facă timp de 4 săptămâni o cură cu suc proaspăt de frunze de pătrunjel, administrându-se câte 50-75 ml pe zi. Se bea în trei reprinze, pe stomacul gol înainte de masă. După 4 săptămâni se face o pauză de 2 săptămâni, după care se reia tratamentul.

Previne anemia provocată de deficienţa de fier

Datorită conţinutului bogat de fier şi vitamina C, pătrunjelul ajută la asimilarea fierului.

Previne şi tratează constipaţia

Pătrunjelul proaspăt este un bun laxativ. Fibrele sale nedigerabile împing materiile reziduale în colon, iar anumite principii active stimulează peristaltismul intestinal.

Este recomandată o cură de 7-14 zile de salate cu rădăcină de pătrunjel şi morcov, combinate cu ulei de măsline presat la rece şi oţet de mere.

Îmbunătăţeşte vederea

Întrucât are o concentraţie mare de vitamina C, pătrunjelul îmbunătăţeşte vederea. Potrivit unor studii, ochii consumă 25% din cantitatea de vitamina C care se găseşte în organism.

Împrospătează respiraţia

Frunzele mestecate înainte de masă, stimulează pofta de mâncare, iar mestecate după masă, dezinfectează şi reîmprospătează respiraţia.

Combate greaţa

Pătrunjelul este  foarte bun, în cazul  stărilor de greaţă. Mestecaţi câteva tulpini cu tot cu frunze.

Întăreşte imunitatea

O salată de pătrunjel cu un pic de lamâie, 1-2 căţei de usturoi şi 1-2 roşii întăreşte sistemul imunitar.

 

Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.

Autor text: sanatosi.info

Surse selective: care2.com, theheartysoul.com