Pericolul uscătoarelor de mâini: fals sau adevărat?

Cu toții cunoașteți că spălarea permanentă a mâinilor este cea mai simplă metodă de a vă proteja de multitudinea de bacterii și viruși, cu care putem să ne infectăm în diferite locuri publice.

Savanții au efectuat un studiu comparativ între spălarea obișnuită a mâinilor și cea cu ajutorul tehnicii moderne, întrucât 40% din infecții sunt răspândite anume din cauza spălării incorecte a mâinilor. Rezultatele studiului sunt șocante.

În prezent în multe toalete publice sunt instalate uscătoare de mâini noi și comode. Multe persoane consideră că acestea sunt sigure și igienice. Deși, savanții au ajuns la o concluzie contrară.

De exemplu, dacă sunteți răcit, vă spălați mâinile și le uscați cu ajutorul uscătorului cu aer, care suflă cu o viteză de 640 km/h, în acest caz virusul poate să se răspândească și la o distanță de 3 metri!

Conform acestor studii, de exemplu, prin intermediul uscătorului de mâini cu jet „Dyson Airblade” virușii se răspândesc de 60 de ori mai mult, decât în cazul modelelor mai vechi care lucrează la o viteză mai mică conform principiului „aer cald”.

s22

În comparație cu prosoapele de hârtie, uscătoarele reactive răspândesc de 1300 ori mai mulți viruși și bacterii.

Rezultatele studiilor au fost publicate în ianuarie 2016 în Jurnalul de Microbiologie Aplicată și au stârnit numeroase discuții pe această temă.

În timpul experimentului savanții au folosit 3 metode de uscare a mâinilor: prosoapele de hârtie, uscătoarele obișnuite cu aer cald și uscătoarele cu jet de aer. S-a constatat că uscătoarele cu jet de aer pot răspândi virușii la o distanță de 3 metri, uscătoarele cu aer cald – doar la 75 cm, iar prosoapele de hârtie la 25 cm.

s3

După publicarea rezultatelor uscătorul de mâini „Dyson Airblade” a devenit ținta jurnaliștilor. Lozinca sa de publicitate „Cel mai rapid, cel mai igienic uscător de mâini” este deja pusă la îndoială. Într-adevăr, metodele sale de uscare nu sunt standarde. Participanții la studiu și-au pus mănuși, și-au spălat mâinile într-o soluție cu viruși, apoi și-au spălat mâinile folosind una din cele trei moduri de uscate enumerate mai sus.

În baza acestui experiment, compania „Dyson” susține că este o concentrație de viruși prea mare. De asemenea, persoanele își spală mâinile cu apă și săpun înainte de a-și usca mâinile, iar nu le înmoaie într-o soluție cu viruși.

Mai jos vă prezentăm poziția oficială a companiei pe tema igienei uscătoarelor de mâini „Dyson Airblade”:

„Conform studiului respectiv, producătorii de prosoape de hârtie induc frica printre consumatori în ultimii 4 ani. Experimentul a fost efectuat în condiții create artificial cu o concentrație extrem de mare de viruși pe mâinile nespălate îmbrăcate în mănuși de cauciuc. Uscătoarele Dyson Airblade™ sunt cele mai rapide pentru uscarea igienică a mâinilor cu filtrul HEPA. Jeturile de aer având o viteză de 690 km/h practic „taie” apa de pe mâini și le usucă repede și igienic în doar 10-20 de secunde. Faptul că aceste dispozitive nu sunt inferioare din punct de vedere al igienei prosoapelor de hârtie a fost demonstrat în studiile efectuate de Universitatea din Bradford (rezultate au fost publicate în revista Journal of Applied Microbiology), Institutul Francez de Cercetări Microbiologice, Colegiul de Medicină al Universității din Florida și Compania analitică Campden BRI. Dyson Airblade™ sunt singurele uscătoare certificate drept igienice de către organizația NSF International conform procesului verbal P335. Mai mult, uscătoarele de mâini Dyson Airblade Tap și Dyson Airblade dB au fost testate și acreditate ca fiind sigure pentru a fi utilizate în producția de alimente, în conformitate cu metoda HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) – analiza riscurilor și a punctelor critice de control).”

Sursa: The Times