Postul asigură sănătatea trupului şi curăţeşte sufletul

Postul înlesneşte rugăciunea, pocăinţa şi apropierea de Dumnezeu. Sfinţii Părinţi spun ca în perioada postului trupul este lipsit de plăceri şi desfătări, astfel sufletul capătă mai multă tărie şi putere de decizie în viaţa duhovnicească.

Sufletul spre deosebire de trup este nemuritor, şi poate avea virtuţile bunătăţii, dragostei, smereniei, blândeţei şi răbdării. Totodată, neglijând postul şi fiind robul patimilor, sufletul poate fi urâţit prin: ură, răutate, invidie, vorbirea de rău, judecarea aproapelui, cârtirea, iubirea de sine, egoismul şi altele.

Postul se răsfrânge nu doar asupra sufletului, ci şi asupra trupului. Acesta păstrează sănătatea organismului. Trupul poate slăbi la început, dar în timp, devine mai sănătos.

Trebuie să ştim cum e bine să postim, pentru că nu doar oprirea de la anumite mâncăruri şi consumarea acestora în cantităţi mici înseamnă post. Sfântul Ioan Gură de Aur spune că trebuie să postim şi sufleteşte.

Trebuie să postim şi cu gândul, cu cuvântul, cu fapta, cu privirea şi cu toate simţurile. În aşa fel vom bineplăcea lui Dumnezeu. Postul trebuie să devină o parte din viaţa noastră, nu doar pentru câteva zile.

 

Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.

Autor text: sanatosi.info

Surse selective: pravmir.ru, prosto-post.ru