Primul medicament pentru tratarea cancerului a fost aprobat pentru comercializare în SUA

Un medicament revoluţionar anticancer a fost aprobat pentru comercializare de către Agenţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA). Potrivit specilialiştilor, acesta tratează tumorile cu profil genetic specific şi nu organul bolnav.

Richard Pazdur, directorul interimar pentru produse hematologice şi oncologice la centrul pentru evaluarea medicamentelor al FDA a afirmat că până în momentul de faţă agenţia a aprobat doar tratamente anticancer, ţinând cont de organul afectat iniţial. Acum însă a fost acceptată o terapie bazată pe biomarkeri ai tumorii.

Acest medicament se numeşte Keytruda, acţionează ca un imunoterapeutic şi se foloseşte pentru tratarea tumorilor la copiii şi maturii care nu pot fi operaţi, având caracteristici genetice specifice, ce pot fi detectate cu ajutorul biomarkerilor.

Tratamentul este recomandat şi în caz de cancer colorectal, care a avansat în urma chimioterapiei.

Tumorile pe care le tratează Keytruda au unele trăsături genetice care se numesc MSI-H şi dMMR. Ele afectează deseori colonul, ovarele şi ţesuturile gastrointestinale, dar şi sânii, prostata, vezica urinară şi glanda tiroidă.

Medicamentul a fost aprobat de FDA, după ce şi-a dovedit eficienţa în mai multe studii clinice.

Keytruda face parte dintr-o clasă nouă de medicamente, care anihilează proteina numită PD-1, fiind folosită de celulele canceroase pentru a combate atacurile sistemului imunitar.

 

Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.

Traducerea și adaptarea: Echipa sanatosi.info

Sursa: keytruda.com