Principalele motive pentru care ar trebui să consumi zilnic gutui. Tratează şi previn numeroase afecţiuni

Indiferent de forma în care le consumăm, fie crude, coapte sau fierte, gutuile îşi păstrează proprităţile, având o mulţime de beneficii pentru sănătate. Gutuile sunt recomandate pentru inimă, plămâni, ficat şi stomac. Gutuile conţin vitaminele A, B, C, PP, săruri minerale de calciu, fier, fosfor, potasiu, cupru şi magneziu.

quincesmain_2324142b

Aceste fructe au proprietăţi antidiareice, antihemoragice (seminţe), astringente cosmetice, digestive, hemostatice, hidratante, laxative, sedative şi tonice.

Fructul consumat în stare crudă, precum şi sub formă de suc, este foarte eficient în problemele legate de diaree şi dizenterie, în special în rândul copiilor şi în afecţiunile bucale, laringite şi gingivite.

Cojile de gutui sunt utilizate în scopuri cosmetice împotriva ridurilor. Măcerate şi lăsate cu puţin alcool timp de 15 zile acestea devin nişte loţiuni cosmetice naturale. Sucul de gutui în mod special este indicat pentru tenurile grase.

Frunzele de gutui, de asemenea, au beneficii umitoare. Uscaţi-le şi măcinaţi-le fin, utilizându-le în caz de diaree. Se ţin sub limbă 3 g din praful obţinut, timp de 5 minute, ulterior se înghite cu miere. Se ia din 6 în 6 ore.

Gutuile combat durerea de ulcer şi crampele intestinale

Compotul de gutui ajută la ameliorarea crampelor intestinale, constipaţie şi durerile cauzate de ulcer.

Normalizează tranzitul intestinal

Consumul zilnic de gutui reglează tranzitul. Acestea nu sunt recomandate celor ce suferă de constipaţie. De asemenea, tratează hemoragiile uterine şi a hemoroizilor externi.

Benefice pentru ficat şi pancreas

Aceste fructe au o uşoară aciditate, de aceea sunt indicate pentru afecţiunile ficatului şi pancreasului, stimulând funcţiile hepatice şi întărind imunitatea.

Previn bolile cardiovasculare

Fructele contribuie la întârirea inimii, reduc tensiunea arterială şi nivelul de colesterol. Astfel este prevenit riscul bolilor cardiovasculare şi al infarctului.

Sunt benefice în cazul răguşelii, tusei şi bronşitei

Consumaţi o infuzie dintr-o linguriţă de seminţe de gutui la o cană cu apă fierbinte, de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara, timp de o săptămână. Infuzia de flori de gutui, care are un efect sedativ, se prepară din 30 de g de flori la un litru de apă clocotită. Se consumă pe tot parcursul zilei.

Calmează nevrozele

Gutuile sunt foarte eficiente şi în cazul insomniilor, stărilor de agitaţie şi nevrozelor.  Preparaţi un ceai din frunze de gutui din 20 de g de frunze şi un litru de apă firebinte. Luaţi câte 2 căni pe zi, până la ameliorare.

Împotriva diareei cronice şi hepatitei

Poate este mai puţin obişnuit, însă gutuile pot fi consumate şi sub formă de salată. O puteţi prepara astfel: da-ţi prin răzătoare gutui, mere şi morcovi, apoi adăugaţi miere. Este recomandată la micul dejun, în special în caz de diaree cronică, precum şi hepatită cronică.

 

Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.

Autor text: sanatosi.info