Meiul are efecte extraordinare asupra organismului. Este hrănitor, energizant şi fortifiant

Potrivit fitoterapeuților, meiul are beneficii excelente pentru sănătate. Puțini, însă, obișnuiesc să prepare meiul, deoarece acesta este considerat mai mult o sursă de hrană pentru păsări.

Meiul poate îmbunătăți semnificativ nivelul sănătății, deoarece are un efect alcalin asupra organismului. Este un aliment hrănitor, energizant, fortifiant și se digeră foarte ușor. De asemenea, este bogat în fibre, proteine, vitamine din complexul B și minerale: calciu, magneziu, cupru, fosfor și zinc.

Meiul mai este preţios datorită acidului silicic. Siliciul este foarte important pentru sănătatea părului, unghiilor și dinților.

Datorită proprietăților sale, meiul ajută la echilibrarea sistemului nervos, important în producția celulelor roșii de sânge, menținerea metabolismului și a activității enzimelor.

Vitamina A și magneziul ajută la întinerirea și regenerarea celulelor corpului. De asemenea, magneziul reduce tensiunea arterială și riscul unui atac de cord, în special la persoanele cu ateroscleroză, reduce simptomele de astm și frecvența migrenelor.

Meiul conține lignani, care sunt benefici pentru sistemul cardiovascular, previn cancerul de sân și alte cancere hormonale.

Un rol important în structura celulelor îl are și fosforul, deoarece este esențial pentru dezvoltarea și repararea țesuturilor corpului.

Potrivit unui studiu publicat în 2009 în Jurnalul Indian de Biochimie și Biofizică, meiul conține cantități mari de polifenoli, care au o acțiune antioxidantă împotriva stresului oxidativ și a radicalilor liberi care vatămă celulele.

Cum se mănâncă meiul

Mai întâi se spală bine și se pune la fiert (1 parte mei și 2 părți de apă). Când apa începe a clocoti, se face focul mai mic și se acoperă vasul, lăsându-l să fiarbă 25 de minute. Se pot adăuga la fiert legume sau fructe, după ce a fiert.

Meiul fiert poate fi pus și în salate, iar făina de mei se poate adăuga în aluaturile de pâine, brioșe etc.

Fulgii de mei care se vând în magazine, pot fi preparaţi sub formă de terci.

 

Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.

Traducerea și adaptarea: Echipa sanatosi.info

Surse selective: whfoods.com, livestrong.com