Reţete delicioase şi sănătoase din urzici, recomandate de fitoterapeutul Constantin Milică

Urzicile sunt foarte sănătoase, având numeroase întrebuinţări curative. O cură cu urzici, urmată minimum 1 lună, are mari beneficii pentru sănătate.

Doctorul universitar, Constantin Milică, ne oferă câteva reţete simple cu urzici, pentru prepararea unor mâncăruri hrănitoare şi vindecătoare.

Acestea se consumă în stare crudă, în salate sau sucuri preparate acasă. Se adaugă în supe sau ciorbe acre, în pilaf, în chiftele, în umpluturile pentru plăcinte, sau se prepară sub formă de piure.

Salată de urzici

Spălaţi urzicile, apoi frecaţi-le cu puţină sare, ca să nu înţepe. Faceţi salate doar din urzici şi puţin suc de lămâie şi ulei sau combinaţi-le cu legume precum frunze de păpădie, lăptucă, spanac, ceapă.

Aceste salate revigorează organismul obosit. Urzicile curăţă sângele şi ajută la detoxificarea organismului. Sunt benefice pentru persoanele anemice, care resimt oboseala primăvara.

Au un conţinut bogat de fier, clorofilă şi vitamine. Favorizează producţia de globule roşii, leucocite şi trombocite.

Borş de urzici

Fierbeţi frunzele tinere ale plantei împreună cu o ceapă tocată mărunt, un morcov, ţelină şi orez. Adăugaţi borş acru după gust.

Piure de urzici

Spălaţi plantele şi fierbeţi-le cu apă şi sare. Apoi tocaţi-le mărunt până obţineţi o pastă. Adăugaţi puţină făină şi puţin din lichidul în care au fiert frunzele şi mai puneţi puţin la foc. Adăugaţi o ceapă călită sau hrean ras. Serviţi cu mămăligă.

Pilaf de urzici

Tocaţi mărunt o ceapă şi căliţi-o cu puţin ulei şi 1-2 linguri de orez. Adăugaţi urzicile fierte şi tocate mărunt şi puţin din zeama în care au fiert. Lăsaţi în cuptor 20-30 de minute. Serviţi mâncarea rece.

 

Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.

Autor text: sanatosi.info