Rozmarinul are beneficii uimitoare asupra creierului şi celulelor organismului, îmbunătăţeşte memoria, previne îmbătrânirea prematură

Rozmarinul este un condiment și un medicament, care are efecte profilactice și terapeutice, protejând creierul și celulele corpului.

Potrivit unor studii recente, rozmarinul previne distrugerea membranelor celulare și celulelor creierului. Planta previne degradarea unui neurotransmițător al sistemului nervos numit aceticolină – responsabil pentru menținerea funcțiilor cerebrale, precum memoria și acuitatea cognitivă. Datorită efectului său antioxidant, rozmarinul este benefic pentru persoanele cu Alzheimer sau cu risc de demență.

De asemenea, unii cercetători au descoperit că planta poate preveni mutațiile maligne ale ADN-ului uman, la nivelul celulelor hepatice și bronhice, împiedicând dezvoltarea tumorilor și a celulelor canceroase.

Datorită antioxidanţilor, rozmarinul combate daunele radicalilor liberi. De asemenea, acesta protejează de radiaţii.

În plus, rozmarinul are proprietăţi antifungice, antibacteriene, antiinflamatoare şi antiseptice.

Alte beneficii:

  • Îmbunătățește circulația generală a corpului
  • Calmează durerile musculare, nervoase și sciatice
  • Ameliorează reumatismul
  • Întăreşte imunitatea
  • Distruge bacteriile
  • Îmbunătăţeşte digestia
  • Reduce durerile de cap
  • Curăță eczemele și alte probleme ale pielii

Ceaiul de rozmarin este eficient în tratarea eczemelor și a mâncărimilor pielii, a infecțiilor fungice și a durerilor musculare. Poate fi folosit și sub formă de băi.

Precauții și contradicții

Înainte de a utiliza rozmarinul, consultați medicul. Planta poate interacționa cu unele medicamente. Consumul rozmarinului este contraindicat femeilor care au probleme menstruale şi gravidelor, deoarece stimulează uterul. De asemenea, rozmarinul nu trebuie folosit ca plantă medicinală pe o perioadă îndelungată de timp.

 

Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.

Autor text: sanatosi.info

Surse selective: vegetarian-nutrition.info, bibliotecapleyades.net