Scăpaţi de nervozitate, stres şi insomnie, punând o crenguţă de dafin lângă pat

Dafinul este considerat o plantă medicinală cu proprietăţi extraordinare. Are efecte benefice pentru stomac, ficat și sistemul respirator.

Crenguțele de dafin, atât verzi, cât şi uscate sunt utilizate în combaterea stresului, nervozității și insomniei. Aroma pe care o are planta calmează nervii, asigurând o stare de linişte.

Dacă sunteţi stresaţi, țineţi o crenguță sau câteva frunze de dafin în camera de lucru, iar dacă suferiţi de insomnie le puteţi pune lângă pat. De asemenea, frunzele pot fi puse și în leagănul copilului agitat.

Pentru a spori efectul calmant al frunzelor, puteți aplica pe frunte și pe ceafă comprese cu frunze de dafin înmuiate în apă fierbinte, timp de 15 minute. Fixați-le bine cu un batic sau fular.

Există  persoane care fac inhalaţii cu frunze de dafin arse.

Dafinul are proprietăți sedative datorită unui compus numit linalool, care se găsește și în alte plante, precum cimbrul sau busuiocul.

Potrivit mai multor studii, acesta reduce nivelurile hormonilor de stres din organism și elimină anxietatea. Iată de ce uleiul esențial de dafin poate fi folosit în aromaterapie pentru inducerea somnului și a unei stări de calm, pentru tratarea depresiei.

Japonezii au realizat un studiu pe şobolani stresaţi şi au constatat că linaloolul reglează nivelurile ridicate ale neutrofilelor și limfocitelor provocate de stres.

Totodată, dafinul are efecte analgezice și înlătură durerile de cap și migrenele.

Dafinul are în componenţa sa mulți alți compuși activi volatili, care au efecte antiseptice, antioxidante, digestive, antitumorale și anticancerigene: a-pinen, B-pinen, mircină, metil chavicol, neral, a-terpineol, limonen, eugenol și chavicol.

 

Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.

Traducerea și adaptarea: Echipa sanatosi.info

Surse selective: organicfacts.net, draxe.com