Sedentarismul cauzează numeroase probleme de sănătate. Iată cum pot fi prevenite

Potrivit statisticilor, 40 % din persoanele care suferă de dureri de spate, petrec ore în şir la calculator. Cercetările au arătat că stilul de viaţă sedentar poate provoca o serie de probleme de spate, obezitate, boli cardiovasculare şi diabet.

La nivel intern

Boli de inimă 

Sedentarismul contribuie la creşterea tensiunii arteriale şi a colesterolului. Muşchii ard mai puţină grăsime, iar sângele circulă lent.

Producţia excesivă de insulină

Celulele din muşchii inactivi nu răspund rapid la insulină. Astfel pancreasul produce mai multă insulină, ceea ce duce la diabet.

Cancer

Sedentarismul contribuie la apariţia cancerului de colon, sân şi endometrial. Pe când mişcarea încurajează antioxidanţii naturali să elimine radicalii liberi ce cauzează cancerul.

Creier înceţoşat

Mişcarea muşchilor pompează sângele proaspăt şi oxigenul la nivelul creierului şi declanşează diverşi neurotransmiţători, ce contribuie îmbunătăţirea stării generale de spirit.

La nivelul muşchilor, oaselor şi venelor

Gât tensionat, luxat

Întinderea gâtului sau înclinarea capului pentru a ţine telefonul în timp ce tastaţi la calculator poate provoca întinderi periculoase ale vertebrelor cervicale şi cauza dezechilibre permanente.

Dureri de umeri şi spate

Odată cu întinderea gâtului se suprasolicită şi umerii şi muşchii spatelui, în special trapezul, care conectează gâtul şi umerii.

Dureri de spate, hernie de disc

Spatele care nu este supus mişcărilor, exerciţiilor, devine mai inflexibil şi predispuse la leziuni sau dureri.

Hiperlordoza

Statul îndelungat pe scaun poate cauza hiperlordoza, care  înseamnă curbarea excesivă a lordozei spre faţă, până la nivelul regiunii lombare.

Rigiditatea şoldurilor

Persoanele sedentare îşi extind rar muşchii flexori de la nivelul șoldului în faţă, astfel, aceştia se scurtează şi se întăresc.

Circulaţie dificitară la nivelul picioarelor

Statul mult timp pe scaun încetinește circulaţia sângelui, formând o serie de probleme, glezne umflate, vene varicoase sau cheaguri de sânge periculoase.

Oase moi, fragile

Oamenii de ştiinţă susțin că lipsa de mișcare sau activitate fizică sporește riscul apariției osteoporozei.

Potrivit unul studiu desfăşurat pe o perioadă de 8 ani, persoanele care au petrecut peste 7 ore la televizor au avut un risc mult mai mare de deces, comparativ cu cele care au petrecut doar o oră pe zi la tv.

În cazul în care sunteţi nevoit să staţi mult timp pe scaun, iată ce trebuie să faceţi:

  • staţi drept
  • nu vă înclinaţi în faţă
  • ţineţi coatele îndoite la 90 de grade
  • ţineţi tălpile lipite de podea

De asemenea, încercaţi să alternaţi statul jos cu statul în picioare la serviciu. Ridicaţi-vă în picioare la fiecare 20-30 de minute şi faceţi câţiva paşi.

 

Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.

Autor text: sanatosi.info

Surse selective: nchpad.org, lifespanfitness.com