Seminţele au o valoare nutritivă excelentă! Este recomandat consumul zilnic

Puțini dintre noi acordăm atenție și importanță semințelor, deşi sunt foarte benefice.

Acestea sunt adesea asociate cu postul, care reprezintă modalitatea de a face pe om mai smerit, mai frumos la chip, bine-plăcut lui Dumnezeu.

Semințele de chia

Aceste semințe contribuie la scăderea colesterolului și trigliceridelor, reducerea tensiunii arteriale mari, menținerea greutății corporale, protejarea ficatului, previn bolile autoimune, artrita și cancerul.

Sunt bogate în proteine, grăsimi sănătoase, omega-3, vitamine și antioxidanți. Adăugați-le într-un lichid, apă, suc, iaurt sau ceai și după câteva minute se vor umfla. Semințele oferă senzația de sațietate și ajută la pierderea kilogramelor în plus.

Semințele de dovleac

Sunt bogate în magneziu, care constituie un element important pentru sănătatea inimii, pentru mușchi și energie. Le puteți consuma ca atare, sau le puteți adăuga în salate, cereale sau deserturi crude.

Semințele de rodie

Boabele de rodie constituie semințele fructului. Au proprietăți antiinflamatoare. 175 g de semințe conțin 30% din doza zilnică recomandată de vitamina A, 35% din doza de vitamina K, 15% din doza de acid folic și 12% din doza de potasiu.

Combat cancerul de prostată și cancerul de sân, reduc tensiunea arterială și riscul bolilor de inimă, calmează durerile articulare, combat infecțiile fungice și bacteriene, îmbunătățesc memoria și performanța sportivă.

Semințele de in

Conțin Omega-3 – grăsimi bune pentru inimă şi creier. De asemenea, au în componenţa sa proteine și fibre, ce ajută la reglarea nivelului zahărului din sânge, colesterolului și tensiunii arteriale.

Dacă le amestecaţi cu apă, veţi obţine un gel gros, eficient în combaterea constipaţiei. Semințele de in trebuie măcinate înainte de consum. Adăugați-le în terci de cereale, în smoothie-uri, pâine și salate.

Semințele de cânepă

Acestea reduc riscul bolilor de inimă și  diabet, ajută la digestie, reduc simptomele de menopauză și sindromul premenstrual. Sunt bogate în proteine şi acizi graşi esenţiali Omega-3.

Semințele de floarea-soarelui

Semințele sunt bogate în vitamina E, cupru, vitamina B1, mangan, fosfor, potasiu, calciu, seleniu, magneziu, vitamina B6, acid folic, vitamina B3 și grăsimi sănătoase. Contribuie la scăderea colesterolului, prevenirea bolilor cardiovasculare, îmbunătățirea detoxifierii corpului, combaterea cancerului, liniștirea nervilor, mușchilor și vaselor de sânge.

Quinoa

Quinoa este o sursă de proteine, fibre, magneziu, fier, potasiu, calciu, fosfor, cupru, zinc, vitamine din complexul B, vitamina E și antioxidanți. Semințele de quinoa reduc pofta de mâncare, au un indice glicemic mic și efecte benefice asupra sănătății metabolice. Se prepară asemenea orezului.

 

Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.

Autor text: sanatosi.info

Surse selective: webmd.com, authoritynutrition.com, authoritynutrition.com