Sucul de fructe poate suprasolicita ficatul, susţine nutriţionistul Mihaela Bilic. Acest lucru poate cauza ciroză

Ficatul gras reprezintă acumularea unei cantităţi mari de grăsime în interiorul celulelor hepatice. Depunerile de grăsime pot depăşi 5% din greutatea organului. La adulţi, ficatul cântăreşte în jur de 1,5 kilograme.

În cazul în care evoluează, boala are 2 faze, ultima fiind cea mai gravă – ciroza hepatică, care face ca ficatul să nu mai funcţioneze.

Pentru a schimba cursul afecţiunii, trebuie să ţineţi sub control factorii ce duc la acumularea excesului de grăsime în ficat. Iar nivelul grăsimilor din sânge trebuie verificat anual. De asemenea, pentru a curăţa ficatul de toxine hepatice, trebuie să renunţaţi la alcool, în special bărbaţii şi la medicamentele luate haotic, ceea ce este specific pentru femei.

O altă cauză a ficatului gras este abdomenul încărcat cu grăsime. Medicii recomandă reducerea porţiilor de hrană cu o treime, iar între mesele principale consumaţi doar apă. Evitaţi sucurile de fructe, însă nu şi fructele.

Nutriţionistul Mihaela Bilic susţine că sucul de fructe poate suprasolicita ficatul. Fructoza din fructe metabolizează doar la nivel hepatic şi poate cauza ficat gras şi creşterea nivelului de colesterol.

Dietele, însă, trebuie însoţite de mişcare fizică, pentru a spori rezultatele aşteptate. Activitatea musculară contribuie la redistribuirea grăsimii acumulate în celulele hepatice. Totodată, plantele sunt de mare ajutor, de exemplu combinaţia dintre armurariu, anghinare, rădăcină de păpădie.

Armurariul conţine silimarină. Aceasta împiedică pătrunderea toxinelor în celulele hepatice şi creşte capacitatea de regenerare a acestora.

Puteţi alterna cu altă combinaţie pentru sănătatea ficatului, la fiecare 3 luni, compusă din ganodernă, curcuma, anghinare şi shitache.

 

Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.

Sursa: facebook.com/mihaela.bilic