Vezi secretele pentru obţinerea varzei murate super gustoase şi bogate în vitamine

Varza murată este o sursă bogată de vitamine pentru sezonul de iarnă şi post.

Pentru unele categorii de persoane varza murată este mai sănătoasă decât cea proaspătă, deoarece bacilii acidolactici ce se produc în procesul de fermentare o îmbogăţesc cu vitaminele B1, B2, B3, B6 şi B9.

Pentru a obţine o varză gustoasă şi cu multe efecte terapeutice respectă următoarele reguli:

  1. Puneţi varza întreagă la murat sau tăiată în jumătăţi. Puteţi adaugă mere, gutui, felii de sfeclă roşie, cătină, seminţe de mărar. 
  2. La 10 kg de varză se adaugă un kg de morcov (sursă de glucoză) şi 250-350 g de sare grunjoasă (favorizează extracţia se suc şi formarea de moare).
  3. Se recomadă de murat în vase de ceramică, lut sau lemn, interzis în cele de aluminiu sau din tablă zincată.
  4. Recipientul se ţine într-o încăpere cu temperatura de 18-20 grade Celcius.
  5. La fundul vasului puneţi un strat de frunze de varză, acoperiţi varza tot cu frunze şi o bucată de ţesătură de bumbac.
  6. Zilnic înlăturaţi spuma şi introduceţi un beţişor curat pentru eliminarea gazelor

În cazul de pancreatită, gastrită, hipertensiune, afecţiuni renale, ulcer se recomandă consumarea varzei murate fără zahăr. Vă propunem o reţetă pentru varză murată fără zahăr:

Într-un vas emailat se pune un strat de amestec de varză tocată cu morcov ras, apoi un strat de ceapă şi usturoi tăiate mărunt, din nou un strat de varză cu morcov şi continuaţi aşa până se umple vasul.

Se toarnă apă caldă peste varză şi se presează cu o greutate. Vasul se păstrează la căldură. Zilnic se înlătură spuma şi se pune câte un beţişor până la fundul vasului pentru a înlătura gazele. După fermentare, varza se păstrează într-o încăpere cu temperatura de 2-8 grade Celsius.

 

“Conținutul acestui articol este doar pentru informare și nu se dorește a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.”

Traducerea și adaptarea: Echipa sanatosi.info