Vinul are efecte excelente asupra organismului, dacă este consumat cu moderaţie

Vinul are efecte benefice pentru sănătate, dacă este consumat cu moderaţie.

Reprezintă o sursă nutritivă pentru organism, datorită compoziției sale chimice complexe. Vinul proaspăt, la fel ca mustul, asigură organismul cu vitamine, minerale, antioxidanți și aminoacizi şi este eficient pentru toate organele şi funcţiile organismului uman.

Compusul principal din pieliţa strugurilor roșii, numit resveratrol, contribuie la creşterea speranței de viață. Antioxidantul se regăsește și în alte fructe, precum afine, merișoare sau nuci.

Beneficiile asupra vaselor de sânge și a inimii

Vinul crește circulația periferică inclusiv la persoanele care au trecut de vârsta de 70 de ani. De asemenea, dilată vasele de sânge, ajută la scăderea colesterolului şi reduce riscul aterosclerozei la nivelul picioarelor.

Beneficii la nivelul creierului

Vinul previne apariţia depresiei şi reduce riscul de demenţă. Şi asta datorită resveratrolului, care contribuie la aprovizionarea creierului cu sânge bine oxigenat. Antioxidantul reduce lipiciozitatea trombocitelor, menţinând vasele de sânge flexibile.

În plus, vinul reduce riscul de ateroscleroză la nivelul arterelor cerebrale şi riscul congestiei cerebrale.

Beneficii asupra ochilor

Degenerescența maculară asociată vârstei și retinopatia diabetică apar din cauza creșterii excesive a vaselor de sânge din ochi. Vinul roşu stopează acest proces, prevenind orbirea.

Beneficii asupra plămânilor

Ajută la îmbunătățirea funcției pulmonare. Potrivit unui studiu, resveratrolul din vinul roșu protejează organismul de apariţia cancerului pulmonar, în special la fumători. De asemenea, previne pneumonia, gripa şi guturaiul.

Previne diabetul

Resveratrolul îmbunătățește sensibilitatea la insulină. Vinul sec și demisec reduce nivelul de zaharuri și acetonă la persoanele cu diabet sau glicemia mare.

Alte beneficii ale vinului:

  • îmbunătăţeşte digestia
  • elimină toxinele din intestin
  • previne ulcerele
  • combate Helicobacter pylori şi salmonella

 

Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.

Traducerea și adaptarea: Echipa sanatosi.info

Sursa: medicalnewstoday.com